Bakan Şimşek açıkladı: Dünya Bankası’yla 895,7 milyon euroluk kredi anlaşması imzalandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlıklar ile yerel yönetimlerin yenilenebilir su ve enerji verimliliğine ilişkin finansman ihtiyaçlarını karşılamada aracı bir görev gördüklerini belirterek, "Bu çerçevede Dünya Bankası’yla toplam tutarı 895,7 milyon euro olan bir kredi anlaşması imzaladık" ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 22.09.2023, 11:29 22.09.2023, 11:45
Bakan Şimşek açıkladı: Dünya Bankası’yla 895,7 milyon euroluk kredi anlaşması imzalandı

Bakan Şimşek, dışa bağımlılık ile cari açığın azaltılması için yenilenebilir enerji yatırımları ve üretiminde verimliliğin oldukça büyük bir önem taşıdığını, yeni yatırımlar konusu için ihtiyaç duyulan finansmana ilişkin de Bakanlık olarak çalışmalarını sürdürmeye devam ettiklerini söyledi.

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında özellikle "yeşil dönüşüm" için özel bir başlık açtıklarını ve kamu yatırımlarında da bu projelere öncelik vereceklerini hatırlatan Bakan Şimşek, yurt dışı temaslarında da finansman kaynakları oluşturabilecek kurum ve kişilerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bakan Şimşek, yenilenebilir enerji yatırımlarının önümüzdeki 10 yıla yayılması yerine 3 yıl içinde gerçekleştirilmesi halinde dışa bağımlılık ve cari açığın azalacağına dikkati çekti. Şimşek, finansman kaynağı konusunda ise Dünya Bankasının çok önemli bir paydaş olduğunu ifade etti.

"Dünya Bankası’ndan aldığımız finansman tutarı 3,2 milyar dolar"

Dünya Bankası tarafından Türkiye'ye 35 milyar dolarlık kredi desteği verilmesinin planladığını hatırlatan Bakan Şimşek, söz konusu kaynağın yeşil dönüşüm ile deprem bölgesinin rehabilitasyonu başta olmak üzere reel sektörün yeni yatırımları için kullanılabileceğini söyledi.

Bakan Şimşek, söz konusu bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İller Bankası AŞ tarafından uygulanacak olan "Kamuda ve Belediyelerde Yenilenebilir Enerji Projesi" dahilinde Dünya Bankasından 500 milyon avro tutarında finansman desteği sağlanmasına yönelik anlaşmaları da imzaladıklarını ifade etti.

Ayrıca İller Bankası AŞ ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulanacak olan "Su Döngüselliği ve Verimliliğinin Artırılması Projesi" için de yine Dünya Bankasından 395,75 milyon avro kadar bir finansman sağladıkları bilgisini paylaşan Şimşek, şu ifadeleri kaydetti:

"Yerel yönetimler ile bakanlıkların yenilenebilir su ve enerji verimliliğine yönelik finansman ihtiyaçlarını karşılamada adeta köprü görevi görüyoruz. Bu doğrultuda Dünya Bankası ile toplam 895,7 milyon avro tutarında bir kredi anlaşması imzaladık.

Söz konusu kredilerin 570,75 milyon avrosu tahsisli, 325 milyon avrosu da Hazine garantili. Dünya Bankası, Türkiye adına 35 milyar dolar tutarında mali paket sağlayacağını duyurmuştu. Banka tarafından gelen finansman tutarı imzaladığımız yeni anlaşmalar ile şu anda yaklaşık 3,2 milyar dolara ulaştı."

Yorumlar (0)