Bakan Kurum açıkladı: Konut ve kira artışlarına karşı yeni adım!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum; 50 bin ofisin konuta dönüştürülebileceğini duyurdu. Konut olmaya müsait ofislerin dönüşmesi halinde, İstanbul’da 10 bin, Türkiye genelinde 40 bin yeni konut arzı oluşabilecek.

EKONOMİ 18.08.2022, 13:31
Bakan Kurum açıkladı: Konut ve kira artışlarına karşı yeni adım!

Salgın, yabancı etkisi, arz talep dengesinin bozulması... Bu sebepler başta olmak üzere birçok kentte ev kiralarında artış yaşandı.

Artış oranı yüzde 100’ü geçti

İstanbul'un bazı ilçelerinde son bir senede artış oranı yüzde 100'ü geçmiş durumda. Dolayısıyla bakanlık, bu konuyla ilgili bir çalışmayı da kamuoyuna açıkladı. Türkiye genelinde 50 bin konutun ofise dönüştürebileceği bildirildi. 

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde gerçekleştirilen değişikliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıkladı. Buna göre; 

Ticaret konut parsellerinde bulunan iskân almış ya da henüz inşa aşamasındaki ofis kullanımlı bağımsız bölümlerin, parseldeki “Konut Kullanımı” yüzde 80’i geçmeyecek biçimde 01.07.2023’e kadar konuta dönüşebilmesine fırsat tanınacak.

Böylece; yapılan araştırmalarda yalnızca İstanbul’da ticaret ve konut alanlarında bulunup kiralamayan ya da satılamayan yaklaşık 1.5 milyon metrekare, Türkiye genelinde 4 milyon metrekare ofisin talep edilmesi durumunda konuta dönüşebilmesinin yolu açıldı.

İstanbul’da 10 bin, Türkiye genelinde 40 bin konut arzı

Konuta dönüşme imkanı bulunan ofislerin dönüşmesi halinde, İstanbul’da 10 bin, Türkiye genelinde 40 bin adet konut arzı oluşabilecek.

Yönetmeliğe ilave edilen bir diğer madde ile sağlıklı yaşam ve hareketliliği artırabilmek üzere park alanları ile rekreasyon ve piknik alanlarında betonarme içermeyen spor aletleri ile yürüyüş ve koşu parkurları yapılabilmesine fırsat tanındı.

Yapılan düzenleme ile doğalgaz hattı olan parsellerde yeni inşa edilecek binalarda her bağımsız bölümün girişine doğalgaz tesisatı yapılması zorunlu tutuldu.

Böylece özellikle merkezi sıcak su ve ısıtma sistemi olan bazı yeni binalarda doğalgaz tesisatının, bina girişinde tutularak dairelere çekilmemiş olması sebebiyle mutfak ocaklarında doğalgaz kullanamama problemi çözülecek.

Mevcut binalarda sıvı ya da katı yakıtlı sistemlerde doğalgaza geçiş istenmesi durumunda tadilat ruhsatı alma zorunluluğu ortadan kaldırılarak bu anlamda yaşanan bazı bürokratik süreç kolaylaştırılmakta, bazı binalardaki eksiklikler sebebiyle tadilat alınamaması problemine son verilecek.

Yorumlar (0)