Asgari ücrette karar haftası! Masadaki zam seçenekleri

2024'te uygulanacak asgari ücret, bu hafta bitmeden açıklanacak. AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, asgari ücretin açıklanacağı güne dair tahminini paylaştı. Masada çeşitli zam seçenekleri var.

EKONOMİ 25.12.2023, 11:27 Hakan Öksüz
Asgari ücrette karar haftası! Masadaki zam seçenekleri

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücret tarifesini belirlemek için 2 kez toplandı. Geleneksel olarak 4. toplantının ardından asgari ücretin açıklandığı biliniyor. Yılın son haftasına girerken asgari ücret ne zaman açıklanacak? sorusunun cevabı aranıyor. 

Bu yıl tek zam var

Hükümet yetkililerinden gelen açıklamalara göre, önceki 2 yılın aksine 2024'te asgari ücrete sadece bir kez zam yapılacak. Şu an net 11 bin 402 lira olarak uygulanan asgari ücret, mevcut durumda açlık düzeyinin altında kalıyor. 

TÜRK-İŞ, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve hükümet yetkililerinden meydana gelen 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu, hafta bitmeden yeni tarife üzerinden anlaşmaya varacak.

Masadaki zam oranları

Masadaki zam oranları arasında en düşük seçeneğin yüzde 30'luk zam olduğu kaydedildi. Yüzde 30'luk zam durumunda asgari ücret 14 bin 822 lira olacak. Yüzde 35 zam halinde asgari ücret 15 bin 392 liraya, yüzde 40 zam halinde ise 15 bin 962 liraya yükselecek. 

16 bin 532 lira (yüzde 45 zam) seçeneği de masada. Yüzde 50'lik artış durumunda ise asgari ücret 17 bin lirayı geçecek.

AK Partili Akbaşoğlu: "Cuma günü netleşir"

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu'nun açıklamasına göre asgari ücretin cuma günü duyurulması bekleniyor. Pandemi nedeniyle önceki yıllarda asgari ücretin yılda iki kez belirlendiğini kaydeden Akbaşoğlu, bu yıl tek zammın yapılacağını kaydetti.

DİSK: "Ücret belirleme parametrelerine değil, Erdoğan'ın söylediklerine bakılıyor"

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), asgari ücret belirlenirken parametrelere uyulmadığı görüşünde. DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, konuya ilişkin, "Cumhurbaşkanı'nın kabine toplantısından çıkacak sonuca bakılıyor. Ücret belirleme sürecinin bazı parametreleri var; açlık ve yoksulluk sınırı gibi. Bunlara uyulmuyor. Ne yazık ki asgari ücret yükseldikçe alım gücü de artıyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)