İTO'dan dört farklı asgari ücret önerisi

İTO (İstanbul Ticaret Odası) Başkanı Avdagiç, İstanbul'daki asgari ücretle altıncı bölge teşvikleri kapsamındaki kentlerdeki asgari ücretin aynı olmaması gerektiğini kaydetti.

EKONOMİ 24.12.2023, 18:39
İTO'dan dört farklı asgari ücret önerisi

Şekib Avdagiç, bu ayın sonuna değin 2024 yılında uygulanacak asgari ücretin tespit edileceğini anımsatarak, asgari ücretin, iş dünyasınca asgari ücretten öte, bütün ücret skalasına etki eden bir faaliyet olarak değerlendirildiğini dile getirdi.



"Büyük resmi görmek gerekir"

Önümüzdeki yıl ile ilgili açıklanan 'iddialı' bir OVP'nin (Orta Vadeli Program) yürürlükte olduğunun altını çizen Avdagiç, "Bununla ilişkili olarak, faiz, kur ve enflasyonla ilgili hedeflenen bir yol haritası mevcut. Tüm bunların içinde iş dünyasının rekabetçiliğini yitirmeyeceği bir denge içinde yürümemiz gerekir. Yalnızca ücretlerin dengelenmesiyle değil, aynı zamanda kurun ve faizlerin de denge içinde olacağı bir yapı olması gerekir ki ülkemizdeki ihracatçı-üretici rekabetçiliğini artırsın ve ülke içindeki üreticiler ithal ürünlere karşı dezavantajlı konuma gelmesin. Yeni asgari ücretin tüm bu büyük resmi görerek belirlenmesinin daha doğru olacağı kanaatindeyiz." diye konuştu.



"Kentlere göre değişiklik göstermeli"

Şekib Avdagiç, nasıl yatırımlar için birden altıya kadar farklı teşviklerin uygulanmakta olduğu bölgeler varsa asgari ücretin de altı skala olmasa bile üç veyahut dört skala olarak belirlenebileceğine işaret ederek, "Asgari ücret, bölgesel olarak değerlendirilerek belirlenebilir. İstanbul'daki asgari ücretle, teşvikle ilgili altıncı bölge kapsamındaki kentlerdeki asgari ücretin aynı olmaması lazım diye düşünüyoruz. Yani asgari ücretin gelişmiş kentlerde biraz daha yüksek, gelişmekte olan kentlerde görece olarak bunun altında bir skalayla belirlenmesi bir yarar sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu. 

Yorumlar (0)