Asgari ücret görüşmeleri başladı: TİSK Başkanı'ndan ilk açıklama

4 toplantılık asgari ücret zammı görüşmelerinin 3’üncü tur görüşmeleri başladı. TİSK'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda işçi, işveren ve hükümet taraflarının talepleri aktarılacak. Toplantının ilk dakikalarında TİSK Başkanı Akkol tarafından yapılan açıklama şu şekilde oldu: "Veri indirimi ve teşvik, asgari ücrette belirleyici olacak. Bu destekleri almamız durumunda kısa sürede sonuca ulaşabileceğimizi düşünüyoruz."

EKONOMİ 09.12.2021, 11:59 09.12.2021, 12:02
Asgari ücret görüşmeleri başladı: TİSK Başkanı'ndan ilk açıklama

Türkiye'de yeni asgari ücreti için üçüncü görüşme başladı. TİSK heyetinin ağırladığı işveren, işçi ve hükümet tarafları, son 19 senenin en büyük zammını belirlemek için çalışıyor.

İşverenlerin ev sahipliğinde yapılıyor

Milyonlarca çalışanın ve işverenin gözü kulağı 2022 yılı asgari ücret zammına çevrilirken, sendikalar ve hükümet arasındaki 4 toplantılık zam pazarlıkları görüşmesinde bugün artık son viraja giriliyor. Türk-İş ev sahipliğinde geçtiğimiz gün gerçekleştirilen 2’nci toplantının ardından bugün ise 3’üncü toplantı, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ev sahipliğinde başladı.

Oy çokluğu aranacak

Toplantıdan sonra hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden 5'er üyenin yer aldığı komisyon, oy çokluğuyla yeni yıldaki asgari ücret rakamını belirleyecek. Asgari ücret ile beraber sigorta primi, kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği miktarı da belirlenecek.

Son 19 yılın en büyük zammı olacak

Enflasyona göre yeni belirlenecek olan asgari ücret konusunda 2022 yılı için ciddi bir artış beklenirken AK Parti cephesi, bu sene gelecek olan zammın son 19 yıldaki en büyük zam olacağını açıklamıştı. AK Parti döneminde asgari ücrete yapılan en yüksek zam, 2003’te yüzde 37,48; en büyük ikinci zam ise 2015 yılında yüzde 33,46 olarak kayda geçmişti. Prim ve vergi indirimi içermeyen ücret zammı senaryosuna bakıldığında asgari ücret, yüzde 31 artış olursa net 3 bin 700 TL’ye; yüzde 34 artış olursa 3 bin 785 TL’ye; yüzde 37 artış olursa 3 bin 870 TL’ye; yüzde 39,76 artış olursa yaklaşık 3 bin 950 TL’ye yükselecek.

Vergi indirimiyle birlikte 4 bini geçecek

5 puan işçi ve vergi primi indiriminde de asgari ücret yüzde 31 artarsa 4 bin 194 TL; yüzde 34 artarsa 4 bin 284 TL; yüzde 37 artarsa 4 bin 373 TL; yüzde 39,76 artarsa 4 bin 462 TL olacak. TİSK Başkanı Burak Akkol tarafından yapılan açıklama ise şu yönde oldu: "Asgari ücret tespitinde herhangi bir rakam önerisi olmadı. Buna karşın teşvik ve vergi indirimi, asgari ücretin en büyük belirleyicisi olacak. Bu destekleri alabilirsek gerekli imzalara ulaşacağız. 

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda TÜİK ve Çalışma Genel Müdürlüğü'nden gelen rapor ve veriler görüşülecek. Bu rapor ve veri görüşmelerinin ardından ilk rakamların belirlenmesi bekleniyor.

Yorumlar (0)