ABD ile Çin, müzakerelere hazırlanıyor

ABD Başkanı Trump, Çin ile kapsamlı bir ticaret anlaşması yapmayı tercih ettiğini ancak "kolay" bir anlaşmanın mümkün olmayacağını söylese de, geçici bir anlaşma olasılığını dışlamadığını belirtti.

EKONOMİ 13.09.2019, 15:09
ABD ile Çin, müzakerelere hazırlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük iki ekonomisinin, ekonomik büyümeye ve finansal piyasalara zarar veren ve bir yıldan uzun süren ticaret savaşını engellemeye yönelik yeni müzakereler turu için hazırlandıklarını söyledi.

ABD ve Çin taraflarının görüşmelerde uzlaşmacı davranmasının yatırımcıları memnun ettiği kesin.

Açıklamada, Çin'in ABD tarım ürünlerinin alımlarını yenilediği ve Trump'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in (Xi Jinping) hatrına iki haftalığına kadar gümrük vergisi artışını geciktirdiği belirtildi. Çarşamba günü Trump, Çin'in ABD'deki bazı ilaçlar ve diğer ürünleri gümrük vergilerinden muaf tuttuğunu açıklamıştı.

Çin’in ABD’nin memnuniyetle karşıladığı ABD çiftlik mallarının alımlarını yenilediğini ve Trump’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in onuruna iki haftalığına kadar gümrük vergisi artışını geciktirdiğini söyledi.

"Savaş"ın etkisi

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, küresel ekonomiyi derinden etkiliyor. Perşembe günü açıklanan tahminlere göre, Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD ve Çin'in gümrük vergilerinin 2020'de küresel gayrisafi yurtiçi hasılayı (GSYH) yüzde 0,8 oranında azaltabileceğini ve bu etkinin daha fazla zarara yola açabileceğini düşünüyor. Bu olumsuzluğa rağmen, ABD ve Çin arasındaki uzlaşmacı görüşmeler sonucunda, Perşembe günü küresel hisse senetlerinin değerleri yükseldi.

Öte yandan ABD'li tüccarlar, Çin ithalatçılarının Haziran ayından bu yana, Ekim ve Aralık sevkiyatları için en az 10 kargo veya 600 bin ton ABD'nin ürettiği soya fasulyesi satın aldığını belirtti. Bu satın alımın, Çin'in Haziran ayından bu yana en önemli alımı olduğu biliniyor.

Yorumlar (0)