16 milyon emekli merakla bekliyor! İşte zamlı ikramiyeler için konuşulan tarih

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 yılında geçerli olacak zamlı bayram ikramiye tutarlarını açıklamış, bayram ikramiyelerinin yüzde 50 artırılarak 3 bin TL’ye çıkarıldığını duyurmuştu. Açıklamanın ardından ikramiye sürecinin yasal süreci ve ödeme tarihleri konusundaki detaylar ise merak konusu oldu. Peki, yeni emeklilik başvurusu yapanların da bu artıştan faydalanabilecek mi? Ödemeler ne zaman yapılacak? İşte detaylar…

EKONOMİ 19.02.2024, 10:26 Buse Önder
16 milyon emekli merakla bekliyor! İşte zamlı ikramiyeler için konuşulan tarih

16 milyon emeklinin dikkatini çeken konu, emekli ikramiyelerindeki zam haberiydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 bin TL olan emekli ikramiyelerini 3 bin TL'ye yükseltme kararını açıkladı.

Emekli ikramiyeleri, 2018'de bin TL olarak başlamış, daha sonra 1200 TL'ye çıkarılmış ve ardından 2 bin TL'ye kadar çıkmıştı. Yapılan yüzde 50'lik zam ile birlikte emekli ikramiyeleri 3 bin TL'ye çıkarılmış oldu. Bu gelişme, emeklilere Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı için toplamda 6 bin TL ikramiye ödeneceği anlamına geliyor. Ancak zamlı ikramiyelerin uygulanabilmesi için önce yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor.

Yasal düzenleme nasıl işleyecek?

Geçtiğimiz Cuma günü, AK Parti tarafından TBMM'ye sunulan bir yargı kanunu, emekli ikramiye düzenlemesini içermekteydi. Bu düzenlemenin yargı paketi içerisinde ele alınması ve bu hafta içinde komisyon görüşmelerine tabi tutulması planlanıyor. Kanun teklifi görüşmeleri sırasında, yargı paketine ilgili madde eklenerek Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi sağlanacak. Ardından, tamamlanan görüşmelerin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yasalaşması bekleniyor.

Ödemeler ne zaman yapılacak?

Ramazan Bayramı, 10 Nisan'da başlayacak ve ödemelerle ilgili ilk taksit, Ramazan Bayramı öncesinde, 1-9 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Diğer ikramiye ödemesi ise Kurban Bayramı öncesinde, 10-15 Haziran tarihleri arasında emeklilerin hesaplarına yatırılacak.

İkramiyeden kimler yararlanacak?

SGK'dan emekli aylığı alanlar, yaşlılık aylığı sahipleri, vazife malullüğü aylığı alanlar, ölüm aylığı veya sürekli iş görmezlik geliri alanlar, ayrıca şehit yakınları, gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilere ait hak sahipleri, bayram ikramiyesinden yararlanabilecekler.

Yeni başvuru yapanlar hak kazanacak mı?

Yeni emeklilik başvurusu yapmış kişilerin ikramiye alıp alamayacağı ve birden fazla emekli aylığı alanların durumuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, açıkladı. Bayram, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bayram ikramiyelerini yüzde 50 artışla 2 bin TL'den 3 bin TL'ye çıkardığını belirtti ve bu artışın ihtiyaçları karşılayabilecek bir düzeyde olduğunu ancak yeterli olmadığını ifade etti. Bayram, gelecekte ikramiyelerin daha da artırılacağına inandığını belirtti.

İkramiyeler için Meclis'ten yasa çıkması gerektiğini söyleyen Bayram, bu yasanın komisyondan geçmesiyle birlikte hızla yasalaşacağını belirtti. Yeni emekli dilekçesi veren kişilerin dilekçeyi verdikleri tarihten itibaren ikramiye almaya hak kazanacaklarını ifade etti. Dul ve yetim aylığı alanların da aynı şekilde dilekçe verdikleri tarihten itibaren emekli ikramiyesinden faydalanabileceklerini ekledi.

Birden fazla maaş alanlar ikramiye alacak mı?

Birden fazla emekli maaşı alanların durumuyla ilgili Bayram, tekbir emekliliğe ilişkin ikramiye alacaklarını ancak birden fazla ikramiye alamayacaklarını vurguladı.

Yorumlar (0)