WMO’dan kritik açıklamada: Daha yoğun sıcaklık dalgalarına hazır olun

Dünya Meteoroloji Örgütü’nden yapılan açıklamada sıcak hava dalgasında devam eden artış görüldüğü belirtilerek dünyanın daha yoğun sıcaklık dalgalarına hazır olması gerektiği vurgulandı.

DÜNYA 18.07.2023, 15:11 Şeyda Gül
WMO’dan kritik açıklamada: Daha yoğun sıcaklık dalgalarına hazır olun

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün Kıdemli Hava Sıcaklığı Uzmanı John Nairn, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen haftalık basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Kuzey yarımküre ve dünya genelinde etkili olan aşırı sıcaklarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Nairn, ısının hızlı kentleşme, aşırı sıcaklıklar ve yaşanan nüfus dolayısıyla büyüyen bir sağlık riski olduğuna işaret etti.

Aşırı sıcaklardan 60 bin kişi daha öldü

Bunun ekonomi, doğal yaşam ve çevre üzerinde büyük etkisi olduğuna da dikkat çeken Nairn, “Yakın zamanda yapılan bir çalışma, geçen yaz Avrupa'da aşırı sıcaklar nedeniyle 60 bin kişinin daha öldüğünü ortaya koydu. Bu sayıya uzmanlar ve hükümetler oldukça temkinli yaklaşıyor” ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın yanı sıra dünya genelinde de sıcak hava dalgalarının etkili olduğunu vurgulayan Nairn, Avrupa'nın dünyadaki en güçlü erken uyarı sistemlerine ve ısı sağlığı eylem planlarına sahip olduğunun altını çizdi.

Dünya, daha yoğun sıcaklık dalgalarına hazır olmalı

Sıcak hava dalgalarının süresinde ve yoğunluğunda devam eden bir artış gördüklerini aktaran Nairn, bu durumun küresel ısınmayla ilgili bilimsel veriler ve Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporlarıyla da tamamen tutarlı olduğunu belirtti. Nairn, “Bu olaylar, yoğun şekilde artmaya devam edecek. Dünya, daha yoğun sıcaklık dalgalarına hazır olmalı” dedi.

Yorumlar (0)