Vuhan'a 1400 askerî sağlıkçı gönderildi

Çin'de yeni koronavirüs (2019-nCoV) salgının ilk tespit edildiği şehir olan ve en yoğun tehdit  altındaki Vuhan şehrine 1400 askerî sağlık personeli gönderildi.

DÜNYA 02.02.2020, 11:08
Vuhan'a 1400 askerî sağlıkçı gönderildi

Çin'in farklı bölgelerinden kalkan 8 askeri kargo uçağı yeni koronavirüs (2019-nCoV) salgının ilk görüldüğü ve en yoğun salgın altındaki Vuhan şehrine 1400 askerî sağlık personeli ve tıbbi malzeme getirdi.

The Paper gazetesinde yer alan habere göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in başkanlığını yürüttüğü ve Çin'in en üst düzey askerî komuta mekanizması olan Merkezi Askeri Komisyonun onayıyla, 8 askerî uçak, Vuhan vilayetine sağlık personeli ve tıbbi malzeme taşıdı.

Liaoning eyaletindeki Şınyang, Gansu eyaletindeki Lancou, Yünnan eyaletindeki Nanjing ve Guangdong eyaletindeki Guangcou şehrinden yola çıkan uçaklar Vuhan kentindeki Tienhı Havalimanı’na teker teker teker koydu.

Askerî sağlık personellerinin, yeni koronavirüs (2019-nCoV) salgını altındaki Vuhan kentinde bir haftada inşa edilen 1000 yataklı Huoşınşan Hastanesinde görev yapacağı, personelin yarından itibaren çalışmalarına başlayacağı bildirildi.

43 milyar dolarlık destek verildi

Çin'in Merkez Bankası PBOC, bazı yerel bankalara, yeni koronavirüs (2019-nCoV) salgınından etkilenen şirketlerin finansman ihtiyacı için 300 milyar yuan yani yaklaşık 43 milyar dolar destek verileceğini duyurdu.

PBOC (Çin Merkez Bankası) ayrıca bankalara özellikle küçük işletmelerden alacaklarını hemen istememeleri ve faiz oranlarını yükseltmemelerini önerdi.

Diğer taraftan Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu Başkan Yardımcısı Sao Yü, yaptığı bir açıklamada, yeni koronavirüs (2019-nCoV) salgınının Çin'deki finans piyasasındaki etkisinin kısa dönemli ve geçici olacağını ifade etti.

SARS'ı geride bıraktı

Son günlerde hızla yayılması ve hayatını kaybedenlerin sayısının yükselmesine sebep olan yeni koronavirüs (2019-nCoV) salgını, SARS'ın (şiddetli akut solunum yolu sendormu) virüs bulaşma vakasının dünya genelindeki sayısını geride bırakmış durumda. Yeni koronavirüs (2019-nCoV) salgınının ekonominin birinci çeyreği üzerindeki etkisinin SARS'tan (şiddetli akut solunum yolu sendormu) daha büyük olması öngörülüyor.

6 yetkili görevden alındı

Diğer taraftan Çin basınında yer alan haberlere göre, yeni koronavirüs (2019-nCoV) salgınının merkez üssü Hubey eyaletinde bulunan Huanggang vilayetinde 337 hükümet yetkilisinin salgınla mücadelede gevşeklik gösterdikleri gerekçesiyle cezalandırıldığı açıklandı. Bunlardan 6'sının görevinden alındığı bildirilirken, diğerlerine ne tür cezalar verildiğine ilişkin bilgi verilmedi.

Ulusal Sağlık Komisyonundan (NHC) gün içinde yapılan açıklamada, Çin geneline yayılan Hubey eyaleti (Vuhan kenti) merkezli yeni koronavirüs (2019-nCoV) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısının 304'e, enfekte olanların (salgından etkilenenlerin) sayısının ise 14 bin 380'e yükseldiği bildirilmişti. NHC, açıklamış olduğu enfekte vakalarından 2 bin 110'unun durumunun ağır olduğunu kaydetmişti.

İlk olarak Vuhan'da görülmüştü

Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) vakası ilk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde 12 Aralık 2019 tarihinde tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019 tarihinde şehirdeki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, virüsün, yemek olarak tüketilen yarasa ve yılanlardan yayıldığını düşündüklerini açıklamış, ihtimal sıralamasında ise yarasayı en ön sıraya koymuştu.

Yorumlar (0)