UNICEF, çocukların maruz kaldığı yeni tehditler konusunda uyardı

Birleşmiş Milletler (BM), dünya çapında çocukların daha uzun yaşadığı ve sağlıklı hayat sürdüğünü belirtirken, aynı zamanda çocukların siber zorbalık ve iklim değişikliği gibi yeni tehditlerle karşı karşıya olduğunu da açıkladı.

DÜNYA 18.11.2019, 13:24
UNICEF, çocukların maruz kaldığı yeni tehditler konusunda uyardı

1989'dan bu yana dünya genelinde çocuk hayatları gelişme göstermesine rağmen, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) çocukların yeni tehditler ile karşı karşıya olduğunu yayınladığı bir rapor ile ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, bu sene 30. yıl dönümünü kutlarken UNICEF, milyonlarca gencin yoksulluk ve ötekileştirme riski ile karşı karşıya olduğunu açıkladı.

UNICEF Başkanı Henrietta Fore yaptığı açıklamada; sağlık, beslenme ve eğitimin kalıcı zorluklarının yanı sıra, çocukların bugün iklim değişikliği, çevrimiçi suistimal ve siber zorbalık gibi yeni tehditlerle mücade etmeleri gerektiğini bildirdi.

1989'dan beri ne değişti?

Rapora göre, beş yaşının altındaki çocuklarda küresel ölüm oranı geçtiğimiz 30 yıl boyunca yaklaşık yüzde 60 oranında azaldı.

1989'dan beri daha çok çocuk bugün, ilköğretim alma imkanına erişebiliyor. Okula gitmeyen çocukların oranı ise yüzde 18'den yüzde 8'e düştü. Fakat rapor, ilerlemenin 2007'den bu yana çok az değişiklik olmasıyla birlikte durma noktasına geldiği konusunda uyarıda bulundu.

Son 30 yılda, çocuklar için önemli ilerlemenin olduğunu belirten UNICEF Başkanı Henrietta Fore, çocukların son 30 yıla kıyasla daha uzun, iyi ve sağlıklı yaşamlar sürdüğünü ifade etti. Fakat en fakir ve savunmasız olan çocuklara karşı oranlar artmaya devam ediyor.

Rapor, en yoksul hanelerde yaşayan beş yaş altındaki çocukların önlenebilir sebeplerden dolayı ölme olasılığının, en zengin hanelerden gelen çocuklara kıyasla iki kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Ayrıca rapor, her zamankinden daha fazla çocuğa aşı yapılmasına rağmen, aşılama oranlarının son on yılda yavaşladığını ve bazı ülkelerde hastalıkların yeniden canlanmasına yol açtığını belirtti.

Bazı kız çocukları ise 1989'a kıyasla şimdi daha fazla çocuk evliliği konusunda risk altında.

Rapor, çocukların aşırı sıcaklık, suyun ve gıdanın güvensizliği gibi iklim değişikliği etkileri konusunda risk altında olduğunu vurguladı. 

Yorumlar (0)