Ülkenin en genç belediye başkanı öldürüldü!

Son yıllarda çete şiddetiyle sarsılan Latin Amerika ülkelerinden Ekvador’un en genç belediye başkanı, 27 yaşındaki Brigitte Garcia, suikasta uğradı.

DÜNYA 25.03.2024, 18:06 26.03.2024, 09:03 Buse Önder
Ülkenin en genç belediye başkanı öldürüldü!

Ekvador'un San Vicente kasabasında, belediye başkanlığı seçimini kazanan Garcia ve iletişim direktörü Jairo Loor'un ateşli silahlarla vurulmuş cesetleri bulundu. Şu ana kadar hiçbir şüpheli gözaltına alınmazken, cinayetlerin neden işlendiği henüz netlik kazanmış değil.

Garcia ve Loor'un cesetleri, geçen yıl San Vicente kasabasında bulunan araçlarında bulundu. Garcia, And Dağları bölgesindeki ülkede son dönemde öldürülen siyasetçilerin arasında yer aldı.

Ülkede geçen yıl cumhurbaşkanlığı adayı Fernando Villavicencio'nun bir suikast sonucu öldürülmesiyle gündeme gelmişti. Polis, Garcia ve Loor'un cesetlerinde bulunan mermilerin, kiraladıkları araç içerisinde ateşlendiğini belirtti.

Sık sık şiddet olaylarıyla gündeme geliyordu

26 yaşındaki Garcia, hemşirelik yaparken San Vicente'den muhalefet partisi olan Yurttaş Devrimi Partisi'nden milletvekili olarak seçilmişti. San Vicente, Ekvador'un Manabi bölgesinde bulunan, Avrupa ve ABD'deki uyuşturucu pazarlarına kaçakçılık yapan çetelerle ilişkilendirilen şiddet olaylarıyla sık sık gündeme gelen kıyı bölgesiydi.

Öldürülen ilk siyasetçi değil

Garcia, Manabi bölgesinde öldürülen ilk siyasetçi değildi. Geçen Temmuz ayında Manta liman kentinin belediye başkanı Agustin İntriago, silahlı saldırganlarca öldürülmüştü. Ayrıca, 2023 yılında Puerto Lopez kentindeki seçimlerde belediye başkanı adayı Omar Menendez de sandıklar açılmadan önce birkaç saat içinde öldürülmüştü.

Ülkedeki şiddet sadece Manabi bölgesiyle sınırlı değil. Geçen Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı adayı Fernando Villavicencio, başkent Quito'daki bir seçim mitinginden ayrılırken suikaste uğramıştı. Savcılar, suikastın hapishanede planlandığını ve Los Lobos çetesinin üyeleri tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

150 binden fazla operasyon düzenlendi

Cumhurbaşkanı Daniel Noboa, silahlı çetelerle mücadele etmek için Ocak ayında iki aylık bir olağanüstü hal ilan etmişti. Olağanüstü hal ilanından bu yana kolluk kuvvetlerinin 150 binden fazla operasyon düzenlediği ve 10 binden fazla zanlıyı gözaltına aldığı bildirildi. Ancak, hükümet karşıtları, Garcia cinayetinin, seçilmiş yetkililerin güvenliğini sağlamak için daha fazla önlem alınması gerektiğini savunuyor.

Noboa'nın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yenilgiye uğrattığı Luisa Gonzalez ise, “Ekvador'da kimse güvende değil” diyerek endişelerini dile getirdi.

Yorumlar (0)