Üç Asya devi, Kuzey Kore'ye karşı birleşti!

Çin, Güney Kore ve Japonya; ABD ve Kuzey Kore arasındaki ilişkileri düzeltmek için birlikte çalışacak.

DÜNYA 24.12.2019, 10:18
Üç Asya devi, Kuzey Kore'ye karşı birleşti!

Çin Başbakanı Li Keqiang, Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe; Çin'in güneybatısında bulunan Chengdu şehrinde düzenlenen üçlü zirve sonrası açıklamalarda bulundu. Kuzey Kore'nin Asya'da yarattığı tehdit ve ABD'yle kopma noktasına gelen ilişkilerinin düzeltilmesi konusunu görüşen üç lider, ABD ve Kuzey Kore arasındaki ilişkileri düzeltmek için birlikte çalışma kararı aldı.

Son tarih yaklaşıyor!


ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim, birkaç kez bir araya geldi

Kuzey Kore, ABD'yle yürüttüğü nükleer silahsızlanma sürecinde "ABD'nin düşmanca tavrı" yüzünden silahsızlanma görüşmeleri için ABD'ye 2019'un sonuna kadar vakit vermişti. Yıl sonu olarak belirlenen son tarih yaklaştıkça gerilen ABD-Kuzey Kore ilişkileri, Asya'da bulunan diğer ülkelerde de büyük bir endişe yarattı.

Yakın temas ve işbirliği esas

Bir araya gelen Çin, Güney Kore ve Japonya liderlerinin düzenlediği basın toplantısında konuşan Güney Kore lideri Moon, Kore yarımadasının nükleer silahsızlandırılması ve sürdürülebilir bir barışın tesis edilebilmesi için üç ülkenin yakın temas ve işbirliğinde bulunacağını açıkladı. 

ABD-Kuzey Kore diyaloğunu destekleyecekler


Çin Başbakanı Keqiang

Moon, Kore yarımadasında barışın üç ülkenin de ortak çıkarı olduğunu, bunun için ise ABD-Kuzey Kore diyaloğunun çok önemli bir rol oynadığını söyledi. Çin Başbakanı Li, üç liderin Kuzey Kore sorununu çözebilmek için diyalog kanallarını kullanmaya kesin karar verdiğini söyledi.

Çin de Kuzey Kore'ye tepkili

Çin, Kuzey Kore'nin en önemli ekonomik ve diplomatik destekçisi olarak öne çıkıyor. Ancak Pyongyang yönetiminin son dönemdeki tavrı ve nükleer ve füze testlerini aralıksız bir şekilde gerçekleştirmesi, Çin'i oldukça kızdırmış durumda.

Son tarih gelmeden son adımlar atılıyor

Geçtiğimiz günlerde ABD Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Biegun, Çin, Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret ederek çeşitli görüşmeler gerçekleştirmişti. Çin ise Rusya'yla birlikte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımların hafifletilmesi ve masadaki pazarlık sürecinin bu sayede yeniden başlatılmasıyla ilgili bir teklif getireceğini açıklamıştı. ABD ise Çin ve Rusya'nın getireceği böylesi bir teklifi veto edeceğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)