Türkiye tepki göstermişti: ABD'den açıklama geldi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, kimseyi Türkiye'ye yönlendirmediklerini kaydederek, "Afganların Türkiye'ye seyahat etme ihtimaline dair açıklamaların sebep olduğu endişeden dolayı üzüntü duyuyoruz." dedi.

DÜNYA 05.08.2021, 00:19 06.08.2021, 09:21
Türkiye tepki göstermişti: ABD'den açıklama geldi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın açıklamasında, ABD'nin Afgan mülteci programını genişletmesi ve 3. ülke açıklamasına karşı ülkemizin tepkisinin sorulması üzerine, şu ifadeleri kullandı:

"Koruma arayan insanları belirli güvenli bölgelere yönlendirmenin veyahut teşvik etmenin, ABD hükümetinin politikası olmadığını ifade etmek istiyorum. Kimseyi, Türkiye dahil belirli bir ülkeye yönlendirmedik. Afganların Türkiye'ye seyahat etme ihtimaline dair açıklamaların sebep olduğu endişeden dolayı üzüntü duyuyoruz."

Ned Price, Afganistan, Irak, İran, Suriye ve diğer ülkelerden gelen 4 milyonu aşkın mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'ye müteşekkir olduklarını da sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği açıklamada, ABD'nin, ABD merkezli STK'ler (sivil toplum kuruluşları) ve basın kuruluşları için çalışan Afganlar ve ailelerine yönelik göçmen kabul programı ile Afganların ABD'ye göç başvurularının ilişkili oldukları kuruluşlar aracılığıyla üçüncü ülkelerden alınacağı kaydedilmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Öncelikle ABD'nin yaptığı bu açıklama bölgemizde büyük bir göç krizine sebep olacak ve göç yollarında Afganların acılarını artıracaktır. Probleme bölge ülkeleri arasında çözüm bulmak yerine Türkiye'nin rızası olmaksızın ülkemizde çözüm aranmak istenmesi kabul edilemez." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yorumlar (0)