Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" bugün açıklanacak!

ABD Başkanı Trump, bugün Filistin-İsrail sorununa dair "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelendirdiği planını açıklayacak. Trump, planı için "Gerçekleşmeye en yakın plan bu. Neler olacağını göreceğiz" diye konuştu.

DÜNYA 28.01.2020, 09:30 28.01.2020, 09:30
Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" bugün açıklanacak!

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu ülkesinin başkenti Washington'daki Beyaz Saray'da ağırladı. İkili, Trump'ın Filistin-İsrail sorunu için oluşturduğu ve ABD Başkanı'nın "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelendirdiği barış planı hakkında görüştü.

"Sanıyorum sonunda Filistinlilerin de desteğini alacağız"

Trump, basına kapalı gerçekleştirilen görüşmeden hemen önce Oval Ofis'te basının sorularını yanıtladı. ABD Başkanı, tek taraflı hazırlanan planı 28 Ocak'ta TSİ 20.00'de açıklayacağını belirtti. Trump, anlaşma teklifi hakkında "Bu çok büyük bir plan ve İsrail ile Filistinlilere yönelik bir teklif görevi görecek. Gerçekleşmeye en yakın plan bu. Neler olacağını göreceğiz. Başbakanın ve birçok Arap ülkesinin desteğine sahibiz. Sanıyorum sonunda Filistinlilerin de desteğini alacağız" diye konuştu.

Netanyahu'dan "Biz bunu kaçırmayacağız" çıkışı!

ABD Başkanı Trump, anlaşmaya boykot çağrıları yapan Filistinliler için ise anlaşmayı başta kabul etmeyeceklerini fakat zamanla anlaşmayı kabul edeceklerini düşündüğünü söyledi ve "Bu aslında onlar için çok iyi bir anlaşma. İçinde çok iyi maddeler var ve bunu isteyeceklerini düşünüyoruz. Şimdilik onlar olmadan anlaşma da yapmayız. Fakat sorun değil" şeklinde konuştu. İsrail Başbakanı Netanyahu da Filistin'in boykot edeceğini açıkladığı anlaşmanın İsrail için büyük önem taşıdığını söyledi ve "Bu önemli bir fırsat ve biz bunu kaçırmayacağız. Bu yüzyılın anlaşması" şeklinde konuştu.

Beyaz Saray'dan geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada İsrail Başbakanı Netanyahu ve Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın Washington'a gelerek ABD Başkanı Trump'la "Yüzyılın Anlaşması" hakkında görüşecekleri belirtilmişti.

Filistin anlaşmaya sert şekilde karşı çıkıyor

Filistin yönetiminden de iki liderin bir araya gelmesi ve Ortadoğu için planlanan anlaşma hakkında bir açıklama yapıldı. Arap ve İslam ülkeleri büyükelçilerine planın kamuoyuna duyurusu için yapılacak olan törene katılmama çağrısında bulunan Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Filistin haber ajansı WAFA'ya verdiği demeçte "Bugün ABD'nin Yüzyılın Anlaşması planının açıklanacağı merasime davet edilen Arap ve İslam ülkeleri büyükelçilerini, Filistin halkının haklarını gasbetme ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasına engel olma amacı taşıyan bu merasime katılmamaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Rudeyne ABD'den davet alan bazı Arap ve İslam ülkelerinin davete katılmayı reddettiklerini öğrendiklerini de açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab'la yaptığı telefon görüşmesinde herhangi bir ülkeden gelecek herhangi bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini, iki devletli çözüme bağlılıklarının süreceğini açıkladı. Abbas, uluslararası bir şekilde alınan kararlar yönünde barışın tesis edilmesi ve böylesi bir bağlamda müzakereler için hazır olduklarını belirterek açık bir şekilde İsrail'in tarafını tutan ABD'nini siyasi çözümde tek başına rol üstlenmesini kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Anlaşma büyük çoğunlukla İsrail lehine

ABD Başkanı Trump'ın Filistin-İsrail sorununa çözüm amaçlı geliştirdiği "Yüzyılın Anlaşması", medyadan oldukça gizli tutulsa da planda yer aldığı iddia edilen bazı bilgilerin açıkça Filistin aleyhine olduğu gözüküyor. Anlaşmada Kudüs'ün tamamının İsrail kontrolüne geçmesi, Batı Şeria'da bulunan yasa dışı İsrail yerleşimlerinin çok büyük bir kısmının korunması gibi maddelerin olduğu öne sürüldü.

Mahmud Abbas ise "yüzyılın şamarı" diye isimlendirdiği planın birtakım ekonomik yardım dışında Filistin lehine hiçbir içerik barındırmadığını iddia ediyor.

İsrail'de 1 yıldan fazla süren hükümet kurulamaması sorunu yüzünden anlaşmanın detayları henüz açıklanmadı. Mavi-Beyaz İttifakı lideri Gantz, planın İsrail'deki seçimleri etkileyeceğini düşündüğü için planın İsrail'e sunulması ve detayların kamuoyuna açıklanması gibi adımların atılmasını istememişti.

Yorumlar (0)