Trump'ın önerdiği klorokin öldürdü!

ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedavisinde iyi geldiğini iddia ettiği klorokin adlı ilaç, Nijerya'da üç kişinin zehirlenmesine ve 60'lı yaşlarındaki bir erkeğin yaşamını yitirmesine sebep oldu.

DÜNYA 24.03.2020, 12:47
Trump'ın önerdiği klorokin öldürdü!

ABD basınında sağlık bilgilendirmesi yapan Dr. Dena Grayson, koronavirüse karşı tedavi yöntemi uygulanan 60 yaşlarındaki bir çiftten erkek hastanın yaşamını yitirdiğini, eşinin ise yoğun bakımda ve durumunun kritik olduğunu açıkladı.

Trump savunmuştu

Trump, cumartesi günü Twitter'dan bazı paylaşımlarda bulunarak tıbbi açıdan etkileri henüz kanıtlanmamış iki ilacın adını vererek koronavirüs tedavisinde iyi geldiğini iddia etmiş, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onaylı olmamasına karşın klorokinin Covid-19 tedavisinde etkili olduğunu savunmuştu. Trump'ın FDA'nın bu ilacı onayladığını öne sürmesi büyük tepki toplamış, FDA bir düzeltme yayınlamıştı. 

Bu ilaçlardan birinin sadece 20 koronavirüs hastası üzerinde denendiği aktarılıyor. 

Trump paylaşımında, "Hydroxychloroquine ve Azithromycin birlikte alındığı taktirde dünya tıp tarihinde çığır açan bir yere gelme şansına sahip. Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) dağları yerinden oynattı. Teşekkürler. Antimikrop Ajansı Uluslararası Dergisi'ne göre Hydroxychloroquine, Azithromycin ile birlikte daha etkili oluyor. Umarım bu ilaçların ikisi de acil bir şekilde piyasaya sürülür. İnsanlar ölüyor, acele edin, Tanrı herkesi korusun." açıklamasında bulunmuştu.

3 kişi zehirlendi

Nijeryalı yetkililer, Trump'ın sözlerinin ardından klorokin kullanan üç kişinin hastanede tedavi gördüğünü söyledi. Yetkililer, Covid-19'a karşı kullanılan bu ilacın doktor gözetimi haricinde tüketilmemesi için resmi uyarıda bulundu. 

Trump'ın açıklamalarından sonra Nijerya'da çok sayıda kişinin klorokin stokladığı, ilacın fiyatının bazı yerlerde dört kat arttığı söyleniyor.

Uzmanlar uyardı

Fransa'da yapılan testlerde sıtmayı engellemek ve tedavi etmek için kullanılan klorokin ilacının Covid-19 tedavisinde etkili olduğu duyurulmuş, yapılan testlerin başarılı olmasının ardından klorokinin Covid-19 tedavisinde kullanılabileceği ifade edilmişti. Yetkililer, sıtma ilacı "klorokin"in çok ağır vakalar haricinde kullanılmaması önerisinde bulunmuştu.

Yorumlar (0)