Suudi Arabistan İsrail'e kapıları kapadı! ‘Diplomatik ilişki kurulmayacak’

Suudi Arabistan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına son vermediği ve işgal güçlerinin çekilmediği sürece, herhangi bir diplomatik normalleşmeye izin vermeyeceğini açıkladı.

DÜNYA 07.02.2024, 10:13 Buse Önder
Suudi Arabistan İsrail'e kapıları kapadı! ‘Diplomatik ilişki kurulmayacak’

Suudi Arabistan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Orta Doğu turunun bir parçası olarak gerçekleştirdiği ziyaret sırasında, İsrail ile normalleşme görüşmelerine devam etmeye istekli oldukları yönündeki açıklamalara net bir yanıt verdi.

Suudi Arabistanlı yetkililer, Washington'dan gelen olumlu geri bildirimlere rağmen, İsrail'le diplomatik ilişkilere ancak bağımsız bir Filistin devleti kurulduğunda ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları durdurulduğunda izin vereceklerini belirtti.

İsrail Gazze’den çekilmezse diplomatik ilişki kurulmayacak

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkenin 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti'nin tanınmadığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürdüğü ve İsrail işgal güçlerinin hala Gazze Şeridi'nden çekilmediği sürece, İsrail ile hiçbir diplomatik ilişki kurmayacaklarını vurgulandı.

Normalleşme planları askıya alındı

ABD'nin öncülüğünde gerçekleştirilen İbrahim Anlaşmaları ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi ülkelerle ilişkilerini normalleştiren İsrail, Suudi Arabistan ile de benzer bir adım atmaya hazırlanıyordu. Ancak, 7 Ekim'de başlayan savaşın bölgedeki dengeleri alt üst etmesiyle birlikte, Suudi Arabistan'ın İsrail ile ilişkileri normalleştirme planları askıya alındı.

Suudi Arabistan'ın kararı, Filistin meselesine verdiği önemi ve İsrail ile olan ilişkilerinin Filistin devletinin bağımsızlığına bağlı olduğunu bir kez daha vurguladı. Al Jazeera'nın "Suudi Arabistan, Filistin Devleti olmadan İsrail ile diplomatik ilişkilere hayır diyor" başlıklı haberine göre, Suudi Arabistan'ın tutumu bölgedeki barış ve istikrarın sağlanması açısından kritik bir öneme sahip.

Yorumlar (0)