Savaşın acı yüzü böyle görüntülendi

Ukrayna ordusunun Donetsk'te başlattığı karşı saldırı ile Rus ordusundan geri alınan Liman kentinde, çatışmalar sebebiyle ağır hasar oluşurken, kentin sakinlerine doğal gaz, su ve elektrik hizmeti verilemiyor.

DÜNYA 05.10.2022, 22:54 07.10.2022, 08:54
Savaşın acı yüzü böyle görüntülendi

Ukrayna güçleri, geçtiğimiz pazar günü yaklaşık dört ay boyunca Rus ordusunun elinde kalan Donetsk bölgesinde bulunan ve stratejik öneme sahip olan Liman kentinde tekrar kontrolü sağladı.

Şiddetli çatışmaların yaşandığı kentin görüntüleri, savaşın acı yüzünü bir defa daha gözler önüne serdi.

Köprülerin tahrip olması sebebiyle ulaşım güçlükle sağlanırken, yol kenarlarında hasar görmüş askeri araçlara sık sık rastlanıyor.

Kentin girişinde, Ukrayna güçleri tarafından top atışlarıyla hedeflenen Rus ordusuna ait yanmış bir konvoy da bulunuyor.

Bazı Rus askerlerinin cansız bedenleri kaldırılmamış

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, bahse konu konvoyda 10'u aşkın Rus askerinin öldürüldüğünü ve cansız bedenlerin büyük kısmının morga kaldırıldığını kaydetti.

Mayınlı olabileceğinden endişelenilerek dokunulmayan iki Rus askerinin cansız bedeni ise yolun dışında duruyor. Konvoydan geriye kalan miğferler, araçlar ve Rus ordusuna ait üniformalar göze çarpıyor.

Kente girdikten sonra çatışmaların şiddeti çok daha belirgin hal alırken, pek çok yapının yanmış veyahut yıkılmış olması dikkatlerden kaçmıyor.

Ukrayna kolluk güçleri, her ne kadar kontrol tam anlamıyla sağlansa da bölgede çok sayıda bubi tuzağı ve mayın olduğunu, temizlemenin uzun vakit alacağını ifade ediyor. 

Doğal gaz, su ve elektrik hizmeti verilemiyor

Kent sakinlerinin maruz kaldığı durum ise savaşın acı yüzünü bir defa daha ortaya koyuyor.

Çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu ve Rus ordusunun kontrolündeyken de kentte kalan Ukraynalılar, zor koşullar atlında yaşama tutunmaya çabalıyor.

Liman'da doğal gaz, su ve elektrik hizmetleri sağlanamıyor. Dükkanların tümünün kapalı olduğu kentin sakinleri, gıda yardımı alabilmek için uzun kuyruklar oluşturuyor.

Halka yardım kuruluşları tarafından gönderilen gıda kolileri dağıtılırken, Ukrayna güçlerine bağlı sağlık personelleri de ilaç dağıtımı yapıyor.

Fabrikada Rus ordusuna ait yanmış zırhlı araçlar

Kentte yer alan ve Rus güçleri tarafından kullanılamaz duruma getirilen askeri araçların konulduğu bir fabrika da gazetecilere açıldı. Burada Rus ordusuna ait çok sayıda yanmış zırhlı araç olması da dikkat çekti.

Fabrikada, Ukrayna güçleri tarafından vurulduğunu söylenen Rusya'ya ait bir savaş uçağının enkazının da bulunduğu görüldü.

Rusya Federasyonu'nun ilhak ettiği yerlerden biriydi

Rusya lideri Putin, Ukrayna'nın Zaporijya, Herson, Luhansk ve Donetsk bölgelerinin Rusya Federasyonu tarafından ilhak edilmesine yönelik belgeleri geçtiğimiz 30 Eylül'de imzalamıştı.

Liman kenti de Rusya'nın ilhak ettiği yerler arasında bulunuyordu. Ukrayna güçleri, Rusya'nın ilhak kararının akabinde bu kenti geri almıştı.

Yorumlar (0)