Ruhani: Sizin derdiniz müzakere değil!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den ABD Başkanı Donald Trump'a 'siz müzakere peşinde değilsiniz' cevabı...

DÜNYA 25.06.2019, 11:31
Ruhani: Sizin derdiniz müzakere değil!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın hem müzakere açıklamasında bulunduğunu hem de eş zamanlı olarak İran'ın dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'i yaptırım listesine aldığını anımsatarak, "Siz müzakere peşinde değilsiniz. Sizin derdiniz anlaşmak değil!" ifadelerini kullandı.

Başkent Tahran'da sağlık yöneticileriyle bir araya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, burada yaptığı konuşmada, Amerika Birleşik Devletleri yaptırımlarını yorumladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin son yaptırım kararını eleştiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Bir ülkenin liderini yaptırım listesine almak gibi ahmakça bir iş yapmak için insanın aklını kaybetmesi gerekiyor. Bu da düşmanın anormal bir durumda olduğunun en güzel göstergesi." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Zarif'in Trump döneminde Dışişleri Bakanlığı yapan Rex Tillerson ile New York'ta bir araya geldiğini hatırlatan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Hem müzakere diyorlar hem de onunla eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanını yaptırım listesine alıyorlar. Yalan söyledikleri aşikar. Siz müzakere peşinde değilsiniz. Sizin derdiniz müzakere yapmak değil. Kendi kendinizi ayaklar altına alıyor ve itibarsız olduğunuzu ilan ediyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azalttıkları için Amerikalıların öfkelendiğini aktaran İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Peki niçin rahatsız oluyorsunuz, niçin bizim için iyi olan sizin için kötü oluyor? Demek ki çifte standartla işler yürümüyor. Beyaz Saray zihinsel bir engele maruz kalmıştır. Hayal kırıklığına uğramış durumdalar, çünkü ne yaparlarsa yapsınlar sonuca ulaşamıyorlar. Onlar, İran'ın 2-3 ayda kaosa sürükleneceğini umuyordu."

ABD'nin İHA'sını düşüren sistem İran yapımı

Askeri açıdan İHA'ların (İnsansız Hava Aracı) tespit edilmesi çok zor olduğunu ve Amerika Birleşik Devletlerinin İnsansız Hava Aracını vuran sistemin İran'a ait olduğunu belirten İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İnsansız Hava Aracını önce yerli sistem ile tespit ettik ve yine İran füzeleriyle vurduk. Amerika Birleşik Devletleri biraz da S-300 benzeri bir savunma mekanizması ile değil de İran üretimi bir sistem ile insansız hava aracını vurduğumuz için öfkeli. Savunma Bakanlığında yapılan ve Devrim Muhafızları Ordusunda bunu kullanan herkesin ellerinden öpüyorum. Biz sabırlıyız ve Amerika'dan korkumuz yoktur. Sınırlarımız kırmızı çizgidir, ihlal edildiğinde savunmak zorundayız." şeklinde konuştu.

"İnsanların yaşamına o kadar fazla müdahale edilmemelidir"

İran devlet televizyonu, gazeteler ve basından halka ümit vermelerini isteyen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, insanların mutluluğunun ve yaşamının kendileri için önemli olduğunu vurguladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İnsanların yaşamına o kadar fazla müdahale edilmemelidir. Yasalara göre muamele edelim. Her yerde ve her konuda insanların yaşamına müdahale etme isteğimiz sağlıksız bir durumdur." duygularını dile getirdi.

Yorumlar (0)