Richard Gere'den dünyaya çağrı!

Richard Gere, Akdeniz'de mahsur kalan göçmenleri ziyaret ederek, dünyaya çağrıda bulundu.

DÜNYA 09.08.2019, 20:45
Richard Gere'den dünyaya çağrı!

Amerika Birleşik Devletleri'nin dünyaca ünlü sinema oyuncusu Richard Gere, dünyaya "Open Arms" gemisindeki göçmenlere destek verilmesi ve yardım edilmesi çağrısı yaptı.

Amerikalı ünlü sinema oyuncusu Richard Gere, Akdeniz'de bekleyişi süren İspanyol STK'sı (sivil toplum kuruluşu) Proactiva Open Arms'a ait kurtarma gemisindeki göçmenlerin yanına giderek onlarla ilgilendi.

Dünyaca ünlü sinema oyuncusu Richard Gere, Akdeniz'de kurtardığı 121 göçmeni, Libya dışında bölgeye en yakın güvenli liman olan İtalya ve Malta'ya taşımak için başvuran fakat olumlu cevap alamadığı için İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında bekleyişini sürdüren İspanyol sivil toplum kuruluş gemisini ziyaretinde göçmenlerle sohbet etti ve onlara destekte bulundu.

Proactiva Open Arms'a ait kurtarma gemisindeki göçmenlere tekneyle yiyecek ve yardım malzemesi de götüren ünlü oyuncu Richard Gere, "Buradaki insanlar için en önemli şey serbest bir limana ulaşmak, gemiden inmek, karaya çıkmak ve yeni bir hayata başlamak." ifadelerini kullandı.

Richard Gere, dünyaya "Open Arms" gemisindeki göçmenlere destek vermeleri ve onlara yardım etmeleri çağrısında bulundu.

Akdeniz'de var olan "düzensiz göçmen" sorunu

Akdeniz'in İtalya, Malta ve Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika'dan Avrupa'ya geçişte sık kullanılan düzensiz göç rotalarından biri olarak en öne çıkıyor.

Afrika'dan Avrupa'ya geçişte kullanılan söz konusu rotada kurtarma faaliyetlerinde bulunan farklı ülkelerden sivil toplum örgütleri, kurtardıkları göçmenleri "insan hakları ihlalleri" ve "güvenlik" gerekçesiyle Trablus'a götürmüyor. Coğrafi olarak bölgeye en yakın güvenli yer olan İtalya ve Malta'ya göçmenleri taşımak isteyen sivil toplum kuruluşları, İtalya ve Malta'nın göçmenleri almaya yanaşmaması nedeniyle zor durumda kalıyor.

Malta ve İtalya, son senelerde çok fazla göçmen almalarını ve göçmenlerin Avrupa'da dağıtılmasına yönelik Avrupa Birliği (AB) ile Avrupa Birliği üyesi ülkelerden bekledikleri dayanışmayı görmemelerini bu tavırlarına gerekçe gösteriyor.

Son olarak İtalya hafta başında yasa dışı göçle mücadele ve özellikle düzensiz göçmenleri denizden kurtaran sivil toplum örgütlerine yönelik tedbir ve yaptırımlar içeren yeni bir güvenlik paketini parlamentodan geçirmişti. Yasalaşan güvenlik paketi, içişleri bakanına gemilerin kara sularına giriş izni verme yetkisinden, izinsiz giriş yapanlara 1 milyon Avroya varan para cezası ya da gemiye el koyma gibi yaptırımlara izin veriyor.

Yorumlar (0)