Putin'e mesaj: Adalet önüne çıkacaklar!

İngiltere Başbakanı Theresa May'den Putin'e sert mesaj... Çifte ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia’ya yapılan kimyasal saldırının faillerinin adalet önüne çıkarılması için her türlü gayreti göstereceklerini belirten May, Rusya'nın dünya çapında istikrarı bozucu davranışlarına son vermesi gerektiğini söyledi.

DÜNYA 28.06.2019, 15:11 28.06.2019, 15:16
Putin'e mesaj: Adalet önüne çıkacaklar!

İngiltere Başbakanı Theresa May, Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G-20 Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği ikili görüşme öncesinde açıklamalarda bulundu. May, geçen yıl İngiltere’nin Salisbury kentinde çifte ajan Sergey Skripal ile kızına yapılan saldırıyla ilgili konuştu.

İngiltere, Rus askeri istihbaratında çalışan iki kişinin bu saldırıyı düzenlediğini iddia ediyor.  Saldırıyı 'aşağılık' olarak değerlendiren May, “Rusya kendi vatandaşlarının iadesine izin vermiyor ancak bu iki kişi için Avrupa tutuklama emri çıkardı ve Rusya’nın dışına adım atmaları halinde adalet önüne çıkarılmaları için her türlü gayreti göstereceğiz.” dedi. 

"İstikrar bozucu davranışlarına son vermeli"

Rusya’nın 'eylemlerinin farkına varması' gerektiğini ifade eden May, “Rusya dünya çapında istikrarı bozucu davranışlarına bir son vermeli. Buna dezenformasyon ve siber saldırılar da dahildir.” diye konuştu.

Diğer bir yandan, G20 Zirvesi'nden basına yansıyan fotoğraflarda May ile Putin’in ikili görüşme öncesi el sıkıştıkları esnada İngiliz başbakanın gülümsememesi ve son derece ciddi bir yüz ifadesi takınması dikkatlerden kaçmadı. Görüşmenin ardından bir açıklama gelmedi. 

Skripal olayı 

İngiltere ve Rusya arasındaki gerginlik, geçen yıl İngiltere'nin Salisbury kentinde çifte ajan Skripal ile kızı Yulia'nın kimyasal bir madde ile zehirlenmesinin ardından iyice tırmanmıştı.

Olaydan Rus askeri istihbarat servisini sorumlu tutan ve iki Rus'un isimleri ile resimlerini ortaya çıkaran İngiltere, öncülük ettiği kampanya ile çeşitli ülkelerde 100'den fazla Rus diplomatın sınır dışı edilmesine neden olmuştu. 

Tedavilerinin ardından taburcu edilen Skripallerin nerede tutulduğu hakkında henüz bilgi yok.

İki ülkenin savaş uçakları zaman zaman Karadeniz ve Kuzey Denizi üzerinde karşı karşıya geliyor. İngiliz donanması, Manş Denizi'nden geçen Rus savaş gemilerini yakından takip ediyor. 
 

Yorumlar (0)