Putin, Dağlık Karabağ meselesinin çözümü için Türkiye'yi işaret etti

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Azerbaycan ve Ermenistan'ın ihtilaf yaşadığı Dağlık Karabağ sorunu aralarında Türkiye'nin de olduğu Minsk Grubu çerçevesindeki müzakerelerle birlikte çözüme kavuşturulabilir." dedi.

DÜNYA 29.10.2020, 19:32 29.10.2020, 20:52
Putin, Dağlık Karabağ meselesinin çözümü için Türkiye'yi işaret etti

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan ve Ermenistan’ın müzakere masasına oturmaları gerektiğini ifade ederek, “Azerbaycan ve Ermenistan’ın Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Minsk Grubu çerçevesindeki müzakerelerle çözüme ulaşması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Putin video konferans ile katılmış olduğu “Rusya Çağırıyor!” adındaki etkinlikte çeşitli sektörlerden şirket temsilcilerinin sorularını cevapladı.

“Dağlık Karabağ’daki ilk çatışmalar etnik meselelerden başladı”

Etnik meselelerden dolayı Dağlık Karabağ bölgesindeki ilk çatışmaların başladığını söyleyen Putin, “Sovyetler Birliği’nce de insanların güvenliğini sağlayacak bir karar alınmamıştı, Ermenistan bölgede eline silah alıp kendisi adım atmıştı.” dedi.

“Azerbaycan, ‘Dağlık Karabağ’daki toprakları geri almak hakkımız’ diyor”

Putin, Azerbaycan tarafından ise Karabağ’da bulunan 7 bölgenin Ermenistan ile bir ilişkisi olmadığı görüşünde olduğunu kaydederek, “Azerbaycan, ‘Dağlık Karabağ sorununu halletmeye ve bu toprakları geri almaya hakkımız var.’ diyor. Bölge için basit bir çözüm yok çünkü herkesin kendi doğruları var. Bu çok karışık bir düğüm.” dedi.

Karabağ çözümünde 5+2 bölge yöntemi…

Putin, ülkesinin mevcut duruma ilişkin açık bir yaklaşımı benimsediğini söyleyerek, “Karabağ’da belirli bir rejimin sağlanması durumunda 5+2 bölgenin Azerbaycan’a verilmesini konuşmak hususu bizim yaklaşımımızdır. Uzun süreli bir çözüm için iki taraf için de uygun bir çıkar dengesini sağlamak lazım.” ifadeleri kullanıldı.

Putin'in 5 artı 2 yöntemi, 2007 yılının Kasım ayında AGİT'in Madrid'deki Bakanlar Konseyi toplantısında Minsk Grubu eş başkanları Ermenistan ve Azerbaycan için "Dağlık Karabağ Çatışmasının Barışçıl Çözümü Hakkında Temel Prensipler" başlıklı doküman sunulduğu üzere Madrid formatı  adıyla da bilinen çözümle Dağlık Karabağ'ın Ermenistan işgali altında bulunan 7 bölgesinin (5'i Azerbaycan tarafında, 2'si ise Karabağ'ın batısında Ermenistan tarafında) Azerbaycan'a verilmesi konusunu içeriyor.

“Türkiye’nin de olduğu çözüm masasıyla sorun çözülebilir”

Putin, Dağlık Karabağ krizinin çözümü için il aşamada çatışmaların durdurulup müzakere masasına oturulması gerektiğini kaydederek, “Ermenistan ve Azerbaycan’ın aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Minsk Grubu çerçevesindeki müzakerelerle beraber çözüme ulaşması gerekiyor. Bunun başarıyla yapılabileceğini düşünüyorum.” dedi.

Yorumlar (0)