Putin, "16 yıl daha başkan olayım" diyerek oyunu verdi! 

Rusya'da seçmenlerin yüzde 77.53'ü, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2036 yılına kadar iktidarda kalmasının önünü açacak düzenleme için "Evet" oyu verdi. Putin de "16 yıl daha başkan olmak için" oyunu verdi.  

DÜNYA 02.07.2020, 09:42
Putin, "16 yıl daha başkan olayım" diyerek oyunu verdi! 

Rusya'da 25 Haziran günü başlayan seçim süreci tamamlandı. Vladimir Putin'in 2036 senesine kadar iktidarda yer almasının önünü açacak halk oylamasının sonuçları geliyor.

Açıklanan ilk rakamlara göre, Rusya'da seçmenler, Vladimir Putin'in 2024 yılından 2036 yılına kadar devlet başkanı olmasını sağlayacak düzenlemeyi onayladı. 

Rusya'da yaşayanların yüzde 65'i, anayasa değişikliği için yapılan halk oylamasında oyunu verdi. 

Yapılan açıklamaya göre, oyların yüzde 70'inin sayıldı. Seçmenlerin yaklaşık yüzde 77.53'ünün anayasa değişikliğini desteklediği fark edildi. 

Öte yandan, seçmenlerin yaklaşık yüzde 21.66'sının söz konusu düzenleme için "Hayır" oyu verdiği bildirildi. 

Halk oylaması ertelenmişti

Rusya'da şimdiye kadar 654 bin 405 koronavirüs vakası açıklanırken, referandum da pandeminin gölgesinde düzenlendi. 

Nisan ayında gerçekleştirileceği düşünülen referandum, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle ertelenmişti. 

Ülkede seçmenlerin online olarak oy kullanabildiği referandumla birlikte Rusya tarihinde ilk defa bir seçim bir hafta boyunca devam etmiş oldu. 

Putin de oyunu verdi

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bugün oyunu kullandığı görüldü. Putin, Moskova'nın güneybatısında yer alan Rusya Bilimler Akademisi'nde "16 yıl daha başkan olmak için" oyunu verdi. 

Anayasa değişikliği, Rus liderin 2024 senesinde görev süresinin sona ermesiyle iki dönem daha başkanlığa aday olabilmesinin önünü açıyor.

Yorumlar (0)