Pompeo'dan, İran'la ilgili temaslar

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran ile yaşanan gerginlik konusunda bölgedeki Amerikan vatandaşlarının güvenliğine yönelik diplomatik temaslarına devam ediyor.

DÜNYA 07.01.2020, 08:13
Pompeo'dan, İran'la ilgili temaslar

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid bin Selman, Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid Al Hamad Al Sabah, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ile görüştüğünü belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus tarafından görüşmelere ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Pompeo ve Halid bin Selman'ın Washington'da bir araya gelerek, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü saldırıyı ele aldıkları belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Suudi yönetiminin İran ile mücadelede ve Yemen'deki sorunlara "siyasi çözüm bulma" konusundaki çabaları konusunda Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid bin Selman'a teşekkür ettiği ve ABD'nin İran ile savaşa girmek istemediğine vurgu yaptığı belirtildi.

Ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Orta Doğu'daki son durum hakkında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e bilgi verdiği ve Ukrayna'nın Amerika Birleşik Devletleri'nin Bağdat Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı kınaması sebebiyle teşekkür ettiği kaydedildi. 

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Kuveytli mevkidaşı Şeyh Sabah Halid Al Hamad Al Sabah ile görüşmesinde Amerika Birleşik Devletleri'nin gerilimin düşürülmesine ve bölgedeki Amerikan vatandaşlarının güvenliğine dikkati çektiği vurgulanan açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutarres ile yaptığı görüşmede ise başta Orta Doğu'daki son durum ve Venezuela konusunda fikir alış verişinde bulunduğu kaydedildi.

Diğer taraftan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Belerus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ile yaptığı görüşmede, Belerus'un Irak'taki saldırılara ilişkin Amerika Birleşik Devletleri'ne verdiği destek nedeniyle teşekkür ettiği ve iki ülke arasındaki yakın iş birliğinin altı çizildiği kaydedildi.

Açıklamada, ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Urugay'da 24 Kasım'da yapılan seçimlerde devlet başkanı seçilen Luis Lacalle Pou'yu da arayarak tebrik ettiği ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konusunun yanı sıra, Venezuela'daki siyasi krizin çözülmesi konusunda iş birliğinin önemine işaret edildiği belirtildi.

Yorumlar (0)