Pakistan'dan BMGK'ya acil çağrı!

Pakistan, BMGK'ye Cammu Keşmir konusunda acil toplanma çağrısında bulundu.

DÜNYA 14.08.2019, 01:39
Pakistan'dan BMGK'ya acil çağrı!

Pakistan, Hindistan'ın Cammu Keşmir'in özel statülü yapısını değiştirmeye yönelik kararı ve Cammu Keşmir'de sürdürdüğü kısıtlamalara ilişkin, BMGK'ya (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) acil toplanması çağrısı yaptı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Cammu Keşmir konusunda acil toplanması amacıyla mektup gönderdiğini bildirerek, Hindistan hükümetinin son saldırgan davranışlarının Cammu Keşmir'in uluslararası alanda da tanınan özerk statüsüne bilinçli şekilde zarar verme amacı taşıdığını dile getirdi.

Hindistan'ın Cammu Keşmir'in statüsüne ilişkin aldığı kararların bölgesel ve uluslararası barışı tehdit ettiğinin altını çizen Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, bu kararların bölgede etnik temizlik gibi eylemlere sebep olabileceğini belirtti.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Hindistan'ı ırkçı bir ideolojiye sahip olmakla suçlayarak ve Pakistan'ın Cammu Keşmir konusunda sessiz kalmayacağını belirterek, Hindistan'ın Cammu Keşmir'deki amacının Müslüman nüfusu azınlık hale getirmek olduğuna vurgu yaptı.

Diğer taraftan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanlığını yürüten Polonya'nın Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz, Pakistan ve Hindistan arasındaki gerginliğin tüm Güney Asya bölgesini etkileyeceğini, mektubun BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) üye ülkeleri arasında müzakere edileceğini açıkladı.

Hindistan, Cammu Keşmir ile ilgili ne yapmıştı?

Hindistan, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370'inci maddesini iptal etmiş ve bölgenin özel statülü yapısını tamamen ortadan kaldırmıştı.

Hindistan'da Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayıran "Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi" önce federal parlamentonun üst kanadı Eyaletler Meclisi'nde (Rajya Sabha), daha sonra da federal parlamentonun alt kanadı Halk Meclisi'nde (Lok Sabha) kabul edilmişti.

Pakistan yönetimi ise alınan kararı kınadığını belirterek, Hindistan ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı almış ve Hindistan'dan İslamabad'daki büyükelçisini geri çekmesini istemişti.

Pakistan ayrıca, Hindistan'ın Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan anayasa maddesini iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırması üzerine Hindistan'la ikinci bir emre kadar tüm ticari ilişkilerini de resmi olarak askıya almıştı.

Yorumlar (0)