"Oraya teröristlerin Harvard'ı diyorum"

ABD Başkanı Trump, Amerikan askerlerini Afganistan'dan çekmek istediğini ancak güçlü bir istihbarat ağı bırakmadan ayrılması halinde, ülkede 'terör unsurlarının' güçlenmesinden kaygı duyduğunu açıkladı.

DÜNYA 02.07.2019, 08:28
"Oraya teröristlerin Harvard'ı diyorum"

Amerikan Fox News kanalına konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan'daki Amerikan askerlerini çekme planı konusunda birçok problemle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Daha önce de olduğu gibi bir kez daha Afganistan'daki ABD askerlerini çekmeyi düşündüğünü bildiren Trump, "Askerlerimizi çekmeyi istiyorum ama (çekilmeden önce) orada çok güçlü bir istihbarat bırakırım." diye konuştu. 

Afganistan'ı yeterli hazırlık yapmadan terk etmeleri halinde, ülkede 'terör unsurlarının' güçlenip ABD'ye saldırı için bir zemin oluşturabileceğinden kaygı duyduklarını ifade eden Trump, "Orada saklanacak çok yer var. Adeta teröristler için bir laboratuvar. Ben teröristlerin Harvard'ı diyorum." dedi. 

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani yönetimindeki hükümet için büyük bir tehdit unsuru olarak görülen Taliban örgütü, hala ülkenin birçok bölgesinde hâkimiyetini sürdürüyor.

Hükümetin, geçen yıllarda defalarca Taliban ile barış görüşmelerine başlamak için girişimlerde bulunması ve bu kapsamda Barış Konseyi kurmasına rağmen henüz bir sonuç elde edilemedi. 

Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai döneminde Afganistan yönetimi ile Taliban arasındaki temasların, Katar'ın başkenti Doha'da, Haziran 2013'te gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Fakat Taliban'ın ofise 'Afganistan İslam Emirliği' tabelası ve sözde bayrağını asması üzerine Afgan hükümeti müzakerelerden caymıştı. Ofis bir ay sonra kapanmış, ardından barış müzakereleri de faskıya alınmıştı.


 

Yorumlar (0)