New Yorklu Yahudiler protestoda: “İsrail, Yahudileri temsil etmiyor” 

New York’ta yaşayan Ortodoks Yahudileri hem Filistin’e destek verdi hem de İsrail yönetimini protesto etti.  

DÜNYA 28.05.2021, 09:25 29.05.2021, 09:32
New Yorklu Yahudiler protestoda: “İsrail, Yahudileri temsil etmiyor” 

Filistinlilere destek olmak ve İsrail yönetiminin mazlumlar üzerindeki politikasını protesto etmek için New York sokaklarında toplanan yüzlerce Yahudi, Brooklyn Köprüsü’nde yürüdü. Üzerinde “Siyonizm karşıtlığı Yahudi karşıtlığı değildir” pankart ile Siyonizm ve Yahudiliğin farklı olduğunu aktaran protestocular, “İsrail, Yahudileri temsil etmiyor.” sloganları ile seslerini duyurdu.

“Tüm Yahudiler İsrail’i desteklemiyor”

Ortodoks Yahudisi liderleri Haham Hershel Klar: “Herkes, Yahudilerin İsrail’i desteklediğini ve Filistin’e karşı yapılan zulmü alkışladığımızı düşünüyor fakat yanılıyorlar. Tüm Yahudiler İsrail’i desteklemiyor. Biz, İsrail’e karşıyız. Bizim toplumumuz, İsrail’in savaşını kınıyor.” 



Ne olmuştu?

Vadedilen topraklarına kavuşmak için onlarca senedir Filistin’i işgal eden İsrailliler, son olarak Ramazan ayının başlangıcında Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da Müslümanlara karşı kışkırtma ve saldırı başlatmışlardı. Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilen Kadir Gecesi’nde Doğu Kudüs’te ibadet eden Müslümanlara karşı saldırılarında şiddeti artırmışlar ve Müslümanlara ait olan bir kısmı yakmışlardı. 

21 Mayıs 2021’de varılan ateşkese kadar bir aylık süre içinde yüzlerce Filistinli vefat etti ve yüzlercesi de yaralandı. Gazze Şeridi’nde pek çok ev ve iş yeri kullanılamaz halde. Uluslararası devletler, Gazze’nin yeniden inşa edilmesi için ülkeye maddi destek vermeye başladı. 

Yorumlar (0)