New York duman oldu

ABD'nin kuzeydoğu eyaletleri, Kanada'da bir süredir devam eden orman yangınlarından meydana gelen dumanların etkisi altında kaldı.

DÜNYA 07.06.2023, 23:09
New York duman oldu

ABD hükümetine bağlı olan AirNow internet sitesi, New York kenti ve civarında hava kalitesi düzeyini turuncu renkten kırmızı renge (165) çıkardı.

AirNow’ın derecelendirmesi doğrultusunda, 0-50 arasındaki hava kalitesi yeşil, 50-100 arasındaki sarı, 100-150 arasındaki turuncu, 150 ve üzeri ise sağlık açısından tehlikeli manasında kırmızı ve mor renklerle gösteriliyor. 



Duman kokusu derinden hissediliyor

Gün boyu puslu havaya yol açan New Jersey ve New York bölgelerindeki yangın dumanlarının kokusu derinden hissedilirken, yetkililer, özellikle akciğer, kalp ve solunum yollarına bağlı hastalığı olanları dışarı çıkmama hususunda uyarıyor.

New York Eyaleti Çevre Koruma Departmanı da Queens, Brooklyn, Bronx, New York ve çevrelerinde yer alan banliyölerde hava kalite sağlık uyarısında bulunarak yurttaşlardan gerekli tedbirleri almalarını istedi.



Orta-batı eyaletleri de etkileyecek

Yetkililer, bu hafta boyunca kuzeydoğu eyaletlerine ek olarak orta-batı eyaletleri olan Wisconsin, Michigan ve Minnesota'da da milyonlarca kişinin hava kalitesine bağlı sağlık risklerine karşı çok dikkatli olmaları çağrısı yaptı.



Kanada'da orman yangınları

Kanada çapında an itibarıyla 413 orman yangının aktif olarak sürdüğü, buna bağlı olarak 26 bini aşkın insanın güvenli bölgelere tahliye edildiği belirtildi.

Orman yangınlarının atmosfere ciddi derecede kirletici saldığı ve yangınlar sebebiyle oluşan dumanın, akciğerlere girerek bronşit ve astım gibi sağlık problemlerine yol açan 'PM2.5' ismi verilen ince parçacıklı madde ihtiva ettiği bilgisi aktarıldı.

Yorumlar (0)