Merkel'den Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'ya üyelik desteği!

Almanya Şansölyesi Merkel, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'yla AB üyelik müzakerelerinin açılmasının sadece bu iki ülkeye değil, AB'ye de fayda sağlayacağını söyledi.

DÜNYA 27.01.2020, 16:12
Merkel'den Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'ya üyelik desteği!

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'yla Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerinin başlatılmas için çalışacağını belirtti.

"İki ülke de çok fazla şey başardı"

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'yla Almanya'nın başkenti Berlin'de görüşen Merkel, "Her şeyden önce Mart ayında düzenlenecek Avrupa Konseyi'nden önce bir anlaşmaya varıp Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'yla üyelik müzakerelerine başlamak istiyoruz" diye konuştu. Merkel, "İki ülke de çok fazla şey başardı. Şimdi Mart'ta istediğimiz sonuçları elde edebilmek için çok sıkı çalışmamız gerekiyor" dedi.

Almanya Şansölyesi, Balkan ülkelerinin AB'ye katılmasının hem onlara hem de Birliğe fayda sağlayacağını, bu ülkelerin jeopolitik konumlarının büyük önem taşıdığını söyledi.

Rüşvet ve yolsuzluk en önemli iki sorun

2005'ten beri üyelik adayı olabilecek şekilde değerlendirilen iki ülkenin AB'yle ilişkilerindeki en büyük anlaşmazlık noktası, iki ülkede de sıkça dile getirilen rüşvet ve yolsuzluk iddiaları olarak öne çıkıyor. Merkel, Rama'yla gerçekleştirdiği toplantıda Arnavutluk'un adalet sisteminde büyük bir reform sürecinde olduğunu hatırlattı.

Merkel destekliyor ancak Macron karşı

Almanya liderinin çabalarına rağmen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gibi önde gelen liderler, bu iki ülkeyle üyelik sürecinin başlatlmasına pek sıcak bakmıyor. Ekim ayında düzenlenen Avrupa Konseyi toplantısında Macron, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'yla üyelik müzakerelerinin başlatılmasına karşı çıkmıştı. Konsey'in alacağı kararlarda oy birliği gerektiği için Fransa'nın itirazı üzerine iki ülkeyle müzakereler başlatılamamıştı.

Yorumlar (0)