Libya'da yeni gelişme: Tümü askıya alındı!

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac, Halife Hafter ile yürütülen siyasi, askeri ve iktisadi müzakerelerin tümünün askıya alındığını bildirdi.

DÜNYA 19.02.2020, 16:58 19.02.2020, 17:21
Libya'da yeni gelişme: Tümü askıya alındı!

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile yürütülen siyasi, askeri ve iktisadi müzakerelerin tümünün askıya alındığını duyurdu.

Söz konusu karar, Halife Hafter'e bağlı güçlerin Trablus Limanı'na saldırı düzenlemesinin ardından geldi. 

El-Ahrar televizyonuna açıklamada bulunan Serrac, Halife Hafter milislerinin ateşkese yönelik ihlâlleri sebebiyle Cenevre’de Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde gerçekleşen ve iki taraftan da 5'er temsilcinin katılım gösterdiği askerî müzakerelerin yanında "ekonomik ve siyasi diğer görüşmeleri de askıya aldıklarını" kaydetti.

Ne olmuştu?

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu, dün Trablus Limanı'na saldırı gerçekleştirmişti. Saldırı, Cenevre'de kalıcı ateşkes için görüşmelerin devam ettiği esnada düzenlenmişti. 

Halife Hafter'e bağlı güçler, silah deposunun hedef alındığını iddia etmişti.  Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC), roketlerden birinin LPG yüklü tankerin birkaç metre uzağına düştüğünü bildirmişti. Saldırı sonucu 3 sivil hayatını kaybetmişti. 

Petrol şirketi, saldırının ardından tüm yakıt tankerlerinin limandan hemen çıkarıldığını duyurmuştu. 

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Halife Hafter'e bağlı güçlerin gerçekleştirdiği roket saldırısının ardından Cenevre'deki ateşkes görüşmelerini askıya aldığını bildirmişti. 

Hükümetin yaptığı açıklamada, başkentin ve diğer kentlerin güvenliğini garanti altına alan kalıcı bir ateşkes olmadan görüşmelerin bir anlam ifade etmediği kaydedilmişti.

Yorumlar (0)