Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un yerine kim geçecek?

Kuzey Kore, lider Kim Jong Un'un başına bir şey gelmesi ve göreve devam edememesi halinde yerine kimin geçeceğine yönelik bir açıklamada bulunulmasa da analistler, bir halefin liderliği devralıncaya kadar Kim Jong Un'un kız kardeşi ve yönetime sadık olanların bir "naiplik" kurabileceğini söylüyorlar. 

DÜNYA 26.04.2020, 15:12 26.04.2020, 15:24
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un yerine kim geçecek?

Güney Koreli ve Çinli yetkililer kalp ameliyatı geçirdiği ve ağır hasta olduğu yönündeki raporlara şüphe ile yaklaşmaya devam ediyor ve Kim Jong Un'un ölmüş olabileceği konusundaki spekülasyonlara hız kazandırıyor.

Kuzey Kore'nin üçüncü nesil kalıtsal lideri Kim Jong Un hakkında basında çıkan haberler onun yerini kimin alacağına yönelik sorulara yol açtı. Kim Jong Un, babası Kim Jong Il 2011 yılında kalp krizinden öldüğünde ülkenin yeni lideri olmuştu.

Kuzey Kore'nin en üst kademesindeki her değişiklik, 1948'de kuruluşundan bu yana ülkeyi yöneten Kim hanedanının liderlik boşluğu veya çöküşü olasılığını artırdı.

Şimdiye kadar, Kuzey Kore'yi yöneten üç Kim'in her biri, çok sağlam bir kontrol mekanizması ile iktidara tutunarak muhalif beklentilere meydan okudu. Ancak Kim Jong Un yönetimi altında, Kuzey Kore'nin nükleer silah ve balistik füze cephaneliği önemli ölçüde büyüdü ve bu gücü kimin kontrol edeceği konusunda büyük endişe duyuluyor.

Aşağıda yer alan isimler Kuzey Kore'ye liderlik edebilir ve herhangi bir geçiş sürecinde önemli rol oynayabilir.

Kim Yo Jong

Kim'in küçük kız kardeşi, resmî olarak iktidardaki İşçi Partisi'nin güçlü Merkez Komitesinin Müdür Yardımcısı olarak  görev yapsa da gayri resmi olarak kardeşinin özel kalem müdürü olarak son iki yıldır epeyce varlığını hissettirdiğine inanılıyor.

Kim Yo Jong, bu ay iktidardaki İşçi Partisi'nin güçlü Merkez Komitesi Politbüro'nun alternatif bir üyesi seçildi ve liderlik hiyerarşisinde tırmanmaya devam etti.

Liderin 31 yaşında olduğuna inanılan kız kardeşi, kilit parti işlevlerinin sıkı bir kontrolüne sahip ve kendini kolektif bir liderliğe hazırladığı düşünülüyor.

Seul'de hükümet tarafından finanse edilen bir düşünce kuruluşu olan Kore Ulusal Birleşme Enstitüsü'nden Cho Han-bum, "Kim Yo Jong, şimdilik organizasyon ve rehberlik departmanının, yargı ve kamu güvenliğinin kontrolü ile ana güç üssü olacak" ifadelerini kullandı.

Partinin büyükleri

Choe Ryong Hae, geçen yıl Kuzey Kore'nin nominal Devlet Başkanı olarak Yüce Halk Meclisi Başkanlığına yükseldi.

Bu unvanın Choe'ye iktidardaki Kim ailesi için partideki hizmet ile geçen onlarca yılını takiben verildiği düşünülüyor.

Choe ile Politbüro üyesi ve eski Başbakan Pak Pong Ju'nun, kolektif liderlik durumunda liderlik etmesi bekleniyor.

Parti Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve üst düzey nükleer temsilcisi Kim Yong Chol ile Dışişleri Bakanı Ri Son Gwon daha önce Kim Jong Un'un ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmelerde olduğu gibi yine diplomatik konularda önemli rol oynayabilir.

Ağabey ve hala

Kuzey Kore'nin eski Londra Büyükelçi Yardımcısı Thae Yong Ho'ya göre, liderin ağabeyi olan Kim Jong Chol, ülkenin liderliğinin bir parçası değildi, bunun yerine müziğe yönelerek sessiz bir hayat sürdü.

Bazı analistler kardeşleri ile bağlarını koruduğunu ve kamuda aktif rol oynayabileceğini belirtse de ağabey Kim'in siyasetle yakından uzaktan alakası yok.

Kim Jong Il'in kız kardeşi Kim Jong Un'un halası Kim Kyong Hui ise bir zamanlar kardeşi Kim Jong Il ülkeyi yönettiğinde liderlik çemberinde güçlü bir figürdü. Ancak, bir zamanlar ülkenin en güçlü ikinci adamı olarak kabul edilen kocası Jang Song Thaek, 2013 yılında Kim Jong Un tarafından idam edildiğinden beri ortalıkta görülmedi.

Dördüncü nesil Kim ailesi

Güney'in Ulusal İstihbarat Servisi'ne göre, Kim Jong Un'un en küçüğü 2017 yılında doğan üç çocuğu olduğuna inanılıyor.

2009 yılında eski bir şarkıcıyla evlendiği ve bu evlilikten 3 çocuğu olduğuna inanılan Kim Jong Un'un en büyük çocuğu da en fazla 10 yaşında olabilir. Yani dördüncü nesil kalıtsal bir lider olmak için üç çocuktan herhangi birinin akrabalarının veya siyasi vasilerinin yardımına ihtiyacı olacak.

Seul'deki Asya Politika Araştırmaları Enstitüsü'nden Go Myong-hyun, "Kim Yo Jong'un dümeni devralması pek olası değil, ancak çocuklar büyüyene kadar siyasi bir ağırlık sağlayarak geçici bir rejim inşa etmeye yardımcı olabilir, belki de Kim Jong Chol bir süre yardım etmek için geri dönebilir" şeklinde konuşuyor.

Yorumlar (0)