Kazakistan süreyi uzatıyor!

Kazakistan, yeni tip koronavirüs (Covid-19)ile mücadele çerçevesinde alınan olağanüstü hal (OHAL) durumunu Nisan sonuna kadar uzatacak.

DÜNYA 10.04.2020, 15:33
Kazakistan süreyi uzatıyor!

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in ofisinden bugün yapılan açıklamada, Kazakistan, Covid-19 salgını üzerine ilan edilen olağanüstü hal durumunu Nisan ayının sonuna kadar uzatırken, bazı işletmelerin iki haftalık bir kapanmadan sonra yeniden açılmasına izin verileceği bildirildi.

Hükümetin başkent Nur-Sultan ve en büyük şehir Almatı başta olmak üzere tüm şehirlerde sokağa çıkma yasağı uygulaması ve birçok işletmeyi kapatmasına imkan sağlayan OHAL, başlangıçta 15 Nisan'da sona erecekti.

Kısıtlayıcı önlemlerin ekonomiye neden olduğu zararı kabul eden Cumhurbaşkanı Tokayev, "Ancak, Covid-19'da zirveyi henüz görmedik" dedi. 

Seçici olarak izin verdi

Tokayev ayrıca belediye yetkililerine, sıkı güvenlik gereksinimlerini karşılayabilmeleri koşuluyla, bazı küçük işletmelerin büyük şehirlerde yeniden açılmasına seçici olarak izin verme talimatı verdi.

Ekonomi gittikçe kötüye gidiyor

Kazakistan'da ana ihracat olan petrolün fiyatındaki düşüş sebebiyle ekonomi halihazırda zayıflamışken salgın sebebiyle gelir kaybı yaşayan vatandaşlar tamamıyla zor durumda kalıyor. 

Yerel medyaya dayanan haberlere göre, yaklaşık 1,7 milyon Kazak, acil durumlarda gelir kaynaklarını kaybedenlere hükümet tarafından sunulan aylık 95 dolarlık bir ödeme için başvuruda bulundu.

Zirve Nisan ayında bekleniyor 

Ülkede, şu ana dek Covid-19 salgını kaynaklı 9 can kaybı ve 63'ü iyileşmiş olmak üzere 802 vaka bildirildi.

Hükümet, toplam vaka sayısının 3,500'ü geçmeyeceğini umduğunu ve salgının Nisan ayı ortasında zirve yapmasını beklediğini belirtiyor.

Yorumlar (0)