Kazakistan lideri konuştu, Putin tehdit etti!

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk yönetimlerini tanımadıklarını dile getirdi. Tokayev'in konuşmasına sert tepki gösteren Rusya lideri Putin, "Ukrayna örneğine bakın. Eğer müttefikimiz olsaydılar, her şey farklı olurdu. Ortada dostluk yoksa her şey yaşanabilir." diyerek üstü kapalı tehditte bulundu.

DÜNYA 20.06.2022, 10:47 Hakan Öksüz
Kazakistan lideri konuştu, Putin tehdit etti!

Önceki hafta St. Petersburg'da gerçekleştirilen ekonomi forumuna katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tehdit gibi bir konuşma yaptı. Putin, foruma katılan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in, "Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk yönetimlerini tanımıyoruz." şeklindeki ifadelerine sert tepki gösterdi.

Putin: Dostluk yoksa her şey yaşanabilir!

Kazakistan'ın "kardeş ulus" olduğuna vurgu yapan Putin, "Konuşmasında Sovyetler Birliği'ne neden vurgu yaptı, bilmiyorum. Ancak şu an bölgedeki hakim gücün Rusya olduğunu biliyorum. Ukrayna örneğine bakın. Eğer müttefikimiz olsaydılar, her şey farklı olurdu. Ortada dostluk yoksa her şey yaşanabilir. Ukrayna örneği, dünyaya bunun dersini veriyor." ifadelerini kullandı.

"Rusya'nın sonraki hedefi, Kazakistan olabilir"

Putin ile Tokayev arasındaki gerilim, İngiliz The Telegraph gazetesinin manşetlerini süsledi. Gazeteye konuşan ancak ismini vermek istemeyen bir kaynak, "Tokayev, yaptığı konuşmayla Putin'in sinir tellerine dokundu. Rusya lideri Putin'in tehdidi, oldukça gerçek. Kendisini küçük düşmüş hissetti. Kazakistan, bu açıklamalara devam ederse Rusya'nın sonraki hedefi olabilir." dedi.

Maximilian Hess: Seçimlerde Putin'in desteğine ihtiyacı var!

Dış politika uzmanı Maximilian Hess, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile Rusya lideri Putin arasındaki gerilime ilişkin düşüncelerini açıkladı. 

Kazakistan'da Ocak ayında seçimlerin yapılacağını hatırlatan Hess, "Tokayev, bu seçimleri kazanmak için kesinlikle Putin'e ihtiyaç duyuyor. Son açıklamalar, işleri tersine çevirebilir. Putin açıkça tehdit etti. Belki Ukrayna örneğinde olduğu gibi Kazakistan'a saldırmayacak. Ancak seçimlerde destek vermemesi, Tokayev'in işini bitirebilir. Çünkü Tokayev'in, Kazakistan seçmenleri arasında popüler değil. Putin, orada istediği lideri başa geçirebilir." yorumunda bulundu.

Dimash Alzhanov: Kazakistan, zaten Rusya'nın kontrolünde!

Putin ile Tokayev arasında yaşanan söz düellosu, Kazak politika analistleri tarafından da masaya yatırıldı. Putin'in, Kazakistan'a yönelik bir harekât başlatmaya ihtiyaç duymadığını belirten Dimash Alzhanov, "Kazakistan, halihazırda Rusya'nın kontrolünde. Rusya, bu ülkeye kök saldı. Dolayısıyla Putin'in burada kontrolü sağlamak için askeri güce ihtiyacı yok. Zaten nüfusun yaklaşık yüzde 30'u Rus." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)