Karantina işe yaradı! Ganj'ın suyu içilebilecek seviyeye geldi!

1,4 milyarlık nüfusa sahip olan Hindistan’da yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle uygulanan sıkı karantina ile ülke adeta tekrar doğdu. Hava ciddi oranda temizlenirken, fabrika atıklarının durması ile Ganj Nehri'nin suyu içilebilecek düzeye ulaştı. 

DÜNYA 22.04.2020, 16:28
Karantina işe yaradı! Ganj'ın suyu içilebilecek seviyeye geldi!

Hindistan’ın yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını engellemek amacıyla uyguladığı genişletilmiş karantina politikası; işyerlerini, okulları, fabrikaları ve ulaşımı kapatarak insanların evde kalmalarını sağladı. 

Dünyanın en kirli 6'ncı ülkesi olan Hindistan'da hava ciddi anlamda temizlendi. 

Kronik bronşite sahip olan ve artık sabahları daha rahat yürüyüş yapabildiğini belirten Kunal Chopra, “Bu harika bir değişim. Hava çok daha taze ve nefes alma sorunlarım azaldı." dedi. 

Küresel Sağlık ve Kirlilik İttifakı tarafından 2019 yılının Aralık ayında yayımlanan rapora göre, Hindistan'da her sene 2 milyondan fazla kişi, kirlilikle ilgili sebeplerden hayatını kaybediyor. Ülke, dünyada kirlilik sebebiyle gerçekleşen en yüksek ölüm oranına sahip.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi, karantinanın uygulandığı ilk gün olan 25 Mart'ta ortalama PM 2.5 olan kirlilik seviyesinin yüzde 22 azaldığını ve fosil yakıtlardan kaynaklanan nitrojen dioksitin yüzde 15 düştüğünü bildirdi. 

Başkent Yeni Delhi'deki Bilim ve Çevre Merkezi Genel Müdürü Anumita Roychowdhury, "Bunlar olağanüstü zamanlar." ifadesini kullanarak, hava kirliliğindeki azalmanın nedenlerini daha az aracın olması, inşaat faaliyetlerinin durması ve fabrikaların kapatılması olarak sıraladı.  

Roychowdhury, "İnsanlar yüksek kirliliğe sahip bölgelerde koronavirüse karşı daha savunmasız. Akciğerlerimiz ve kalplerimiz zaten tehlikedeydi." diye konuştu. 

Ülkede şu ana kadar 600'den fazla kişi, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle yaşamını yitirdi. Öte yandan, 20 bin civarında vaka tespit edildi. 

3 Mayıs günü kaldırılacağı düşünülen karantina uygulaması, Hindistan'ın nehirleri üzerinde de etkisini gösterdi. 

Ganj Nehri'nin berrak sularının resimleri, sosyal medya platformlarında paylaşıldı. Çevre kuruluşları, suyun bazı bölgelerde içmeye ve yıkanmaya bile elverişli olduğunu bildirdi. 

Yeni Delhi Çevre Kontrol Kurulu, karantina sırasında kent boyunca akan Yamuna Nehri'nin kalitesinin de iyileştiğini tespit etti. Kurul tarafından yayımlanan raporda, 28 fabrika atığının azaldığı ve daha az çöp olduğu ifade edildi. 

Gençlerin iklim değişikliği ile savaşmasına yardımcı bir kuruluş olan Swechha'nın kurucusu Vimlendu Jha, "Karantina bize ana kirlilik kaynaklarının ne olduğunu açıkça gösterdi. Atık sular nehirlerimize bırakılıyor ve suyun siyah olmasının başlıca nedeni bu." dedi. 

Diğer yandan, Vimlendu Jha ile diğer uzmanlar, hükümetin karantina uygulamasını sona erdirdiği zaman çevresel iyileşmelerin kısa ömürlü olabileceğini söylediler. 

Vimlendu Jha,  "Birkaç haftalık bir karantina hükümetlerin onlarca yıldır yapamadıklarını nasıl başardı?" diyerek yetkililerin daha iyi çevre politikaları oluşturmak üzere karantina esnasında toplanan verileri değerlendirmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bilim ve Çevre Merkezi Genel Müdürü Anumita Roychowdhury, karantina esnasında evden çalışmaya geçen iş yerlerinin, trafiğin hava kirliliği üzerindeki etkisini değerlendirerek, evden çalışmayı kurumsallaştırması gerektiğini kaydetti.

Yorumlar (0)