Karadeniz'de tahıl koridoru: "İstanbul'da bir kontrol merkezi kurulacak"

Türkiye, Ukrayna-Rusya savaşının gıda krizine dönmesini önlemek amacıyla harekete geçti. Türkiye koordinesinde; Birleşmiş Milletler, Ukrayna ve Rusya’nın katılımıyla 20 milyon tona yakın tahıl ürününün dünya pazarına taşınması için faaliyetler gerçekleştiriliyor. Taslak aşamasında olan plana göre, Karadeniz'den geçecek olan tahıl ürünleri, dünyaya ulaşacak. Sürecin kontrolünün ise İstanbul'da yapılması hedefleniyor.

DÜNYA 02.06.2022, 13:09
Karadeniz'de tahıl koridoru: "İstanbul'da bir kontrol merkezi kurulacak"

Ukrayna ve Rusya bir defa daha Türkiye’nin öncülüğünde aynı masaya oturacak.

Önümüzdeki süreçte gerçekleştirilmesi planlanan toplantının gündemi; Ukrayna ve Rusya’nın depolarında yer alan değeri 35 milyar dolara ulaşan 20 milyon ton tahıl ürününün satışı.

Türkiye, BM, Ukrayna ve Rusya arasında kritik toplantı

Birleşmiş Milletler'in (BM) de katılım sağlayacağı toplantıyla birlikte; Karadeniz'de güvenli gıda koridoru için yol haritası tespit edilecek.

İddiaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin ve Ukrayna lideri Zelenski ile gerçekleştirdiği görüşmelerde tahıl ihracatına yönelik görüşlerini paylaştı.

İki liderin de bazı kaygıları olmasına rağmen olaya sıcak baktığı aktarılıyor.

Gıda krizinin aşılması için gerçekleştirilen yoğun diplomasi trafiğinin ardından Birleşmiş Milletler’in de katılmıyla birlikte yeni yol haritası tasarlandı.

Tahıl ürünlerinin Karadeniz yoluyla dünyaya ulaşması hedeflendi

Taslak aşamasında olduğu belirtilen plana göre, Ukrayna'da bulunan Odessa Limanı mayınlardan temizlenecek, gemi ve liman güvenliği problemleri aşıldıktan sonra tahıl ürünleri Karadeniz'den dünyaya ulaşacak.

Sürecin takibi için İstanbul’da bir komuta ve kontrol merkezi kurulacak. Söz konusu merkezin görevi, başından sonuna tahıl tahliye operasyonunu takip etmek olacak.

Rusya’dan “silah taşımama” şartı

Rus cephesi ise Odessa Limanı'na girecek olan gemilerin silah taşımamasını şart koşuyor.

Bu sebeple limana gelen gemilerin kontrol edilmesi talep ediliyor. Rusya'nın 2’nci itirazı ise yaptırımlar sebebiyle; limanlara giriş müsaadesi verilmemesi ve Rus gemilerine taşıma sigortası yapılmaması. 

Diplomatik kaynaklara göre, bu itirazların aşılması amacıyla girişimler devam ediyor.

Ukrayna cephesinde ise, Odessa’nın mayınlardan temizlenmesinin savunmayı azaltacağı kaygısı hakim. Bu kaygının giderilmesi amacıyla görüşmeler sürüyor.

Yorumlar (0)