Kanada adeta FETÖ yuvası oldu: Örgüt faaliyetlerini buradan yürütüyor

Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde darbe girişimine kalkışan ve 253 vatandaşın şehit düşmesine neden olan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Amerika kıtasında ABD'den sonra en büyük yapılanmasının Kanada’da olduğu öğrenildi. Ülke, darbe girişiminin ardından Türkiye’den kaçan birçok firari örgüt üyesinin adeta sığınağı durumuna geldi.

DÜNYA 02.08.2023, 13:45 02.08.2023, 15:34
Kanada adeta FETÖ yuvası oldu: Örgüt faaliyetlerini buradan yürütüyor

FETÖ ile bağlantılı çok sayıda dernek, birlik ve vakfın faaliyetlerini sürdürdüğü Kanada'ya gelen örgüt üyeleri için kurulan CenterCanada (MerkezKanada) son günlerde öne çıkıyor.

Kanada, Ankara’nın iade talebine dönüş yapmadı

Ülkeye yerleşen FETÖ üyeleri arasında Türkiye'nin terör listesinde ismi olan kişiler bulunmasına rağmen Kanada yönetimi, Ankara'nın iade taleplerine olumlu yönde dönüş yapmıyor.

Kanada'ya yeni gelen FETÖ’cülere özel dernek kuruldu

Anadolu Mirası Federasyonu (Anatolian Heritage Federation) bünyesi altında yer alan MerkezKanada (CenterCanada) ise ülkede en çok öne çıkan kuruluşlardan biri oldu.

MerkezKanada’ya ait internet sitesinde, “MerkezKanada Yeni Gelenler Hizmetleri Topluluğu” şeklinde isimlendirilen dernek için “pek çok şeydir fakat en önemlisi, yeni gelen her kişinin Kanada'ya geldiğinde kapsayıcı, yenilikçi ve zenginleştirilmiş topluluklara doğru taşıdığı umuttur” şeklinde ifade kullanılıyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’den kaçan FETÖ üyeleri için kurulduğu belirtilen derneğin internet sitesinde ise “Yeni gelen kişilerin, Kanada'daki yeni yaşamlarına olabildiğince kolay bir şekilde adapte olabilmeleri için en güncel bilgi kaynağı, farklı dillerin kullanıldığı bir internet sitesi ve günlük ihtiyaçlardan profesyonel ihtiyaçlara kadar uzanan hizmet ağı sağlayarak yardımcı oluyoruz” ifadelerine yer veriliyor.

Yeni gelen kişilerden öncelikli olarak site üzerinden bir form doldurarak başvuru yapmaları isteniyor. Ardından "yardım" başlığı altında "eğitim, gıda, ev arama, sağlık, elbise ihtiyacı, iş bulma, belge yardımı ile entegrasyon ve diyalog" maddeleri yer alıyor.

Sitede paylaşılan etkinliklerde, sohbetler, diyalog toplantıları, kitap okuma seansları, doğa yürüyüşleri ve çevrim içi kurslar gibi diğer başlıklar da yer alıyor.

İçişleri Bakanlığının "terör" listesindeki isimler

Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'nün Asya ve Afrika’daki birçok üst düzey yöneticisi ile üyesi ülkeden kaçmak için Kanada'yı tercih etti.

Çoğu yasal belgeler ile hava yolunu kullanarak Kanada’ya giren üst düzey örgüt yöneticileri ve ailelerini, daha sonraki senelerde diğer firari üyeler de takip etti.

Türkiye’deki FETÖ yapılanması üstünde dışarıda ve içeride artan baskı nedeni ile son yıllarda ülkeden kaçan örgüt üyeleri yasa dışı yollar ile önce Meksika'ya, oradan ABD’ye daha sonra da Kanada'ya gidiyor.

Kanada, FETÖ şüphelilerinin en çok tercih ettiği ülkelerden biri oldu!

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, mevcut hükümetin ülkedeki FETÖ yapılanmasına ilişkin herhangi bir müdahalede bulunmaması, tehlikeli ve uzun bir yolculuk ile ulaşılmasına rağmen Kanada'yı adeta "terör örgütü şüphelilerinin en fazla tercih ettiği ülkelerden biri" durumuna getirdi.

Osman Özsoy, darbe girişimden haberdardı!

Firariler arasında, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan "terörden arananlar" listesinde adı bulunan ve darbeden kısa bir süre önce sosyal medyada yaptığı paylaşımı ile darbe girişiminden haberdar olduğunu ele veren Osman Özsoy da yer alıyor.

FETÖ'ye ait olan Samanyolu TV'de bir dönem siyasi program hazırlayıp ve sunan Özsoy, darbeden sadece bir ay önce Youtube yayınında, "Ben bir profesör olacağıma keşke bir albay olsaydım mesela. Bu sürece daha fazla katkım olurdu...Siz yüzde 50 desteği falan iplemeyin. Ben siyaset profesörüyüm. Alın şimdi televizyonlarda alt yazı verin, deyin ki 'yarın sokağa çıkma yasağı var', bakın sokağa çıkıyorlar mı? Tüm darbeler cuma günü gerçekleşiyor, hocaların evleri hep cami avlusundadır. Korkularından o gün namaza dahi çıkmazlar" sözleri ile darbe girişimi ve örgüt arasındaki yapıyı ortaya koymuş, hain darbe planından haberdar olduğunun da ipuçlarını açıkça vermişti.

"Fuat Avni" hesabını yönetenlerden Said Sefa’da Kanada’da

Şimdilerde Kanada'da olduğu tespit edilen bir diğer FETÖ firarisi ise Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastının tasarlayıcısı olarak da aranan Cemal Karaata. FETÖ'nün propaganda ve medya faaliyetlerini yürüten firari FETÖ'cü Said Sefa da yine Kanada'da yaşıyor. Youtube kanalında örgüt ile ilgili paylaşımlar yapan Sefa'nın "Fuat Avni" isimli sosyal medya hesabının yöneticilerinden biri olduğu ifade ediliyor.

FETÖ kuruluşları aktif, Kanada yönetimi ise pasif

Türkiye'nin Kanadalı makamlarla paylaştığı dosyalara ve Anadolu Ajansının Kanada’da yaşayan Türk vatandaşlarına ilişkin derlediği verilere göre, FETÖ’ye bağlı vakıf, dernek ve okullar, Anadolu Mirası Federasyonu (Anatolian Heritage Federation) çatısı altında toplanıyor.

Örgüt; Toronto, Montreal, Ottawa, Vancouver, Calgary, Edmonton, Kitchener/Waterloo ve Regina gibi şehirlerde irili ufaklı yapılanmalara sahip.

Bahsi geçen federasyonun internet sitesi şu an hala aktif olarak görünürken, sitede paylaşılan faaliyetlerin en son tarihi ise 2 yıl öncesine dayanıyor. Sitede kendisini "Kanadalı sivil bir kuruluş" fiye tarif eden federasyonun çatısı altında ülkenin farklı yerlerinde farklı faaliyetler yürüten 19 adet kuruluş yer alıyor.

Kanada Türkiye Dostluk Derneği (Canadian Turkish Friendship Community-CTFC), İslam Toplumunu Kucaklama (Embrace İslamic Society), Kültürler Arası Diyalog Enstitüsü (Intercultural Dialogue Institute - IDI), Kuzey Işıkları Eğitim Hizmetleri (Northern Lights Education Services), Kuzey Işık Yardım Vakfı (Northern Light Relief Foundation) gibi kuruluşlar bunlardan sadece birkaçı.

Örgüt üyelerinin aileleri ve çocukları için etkinlikler yapılıyor

Listenin en üstünde yer alan Kanada Türkiye Dostluk Derneğinin internet sitesindeki verilere göre, faaliyetlerine aktif şekilde devam ettiği anlaşılan derneğin özellikle ailelere ve çocuklara yönelik düzenlediği gezi, festivaller ve yaz kampları sitede en güncel bilgiler olarak dikkat çekiyor.

Listedeki 19 farklı yapının içinde Toronto merkezli Kültürler Arası Diyalog Enstitüsünün (IDI) Ottowa, Montreal, Calgary, Kitchener-Waterloo, Regina ve Vancouver’daki şubelerinin yer alması ise dikkat çekici.

IDI’nın ana sitesinde, ilk defa 2005 yılında Toronto’da kurulan Kanada Dinler Arası Diyalog Merkezinin (Canadian Interfaith Dialogue Centre) isminin, 2010 yılında Kültürler Arası Diyalog Enstitüsü (Intercultural Dialogue Institute) olarak değiştirildiği belirtilerek “IDI, 2010'da birkaç tane kuruluşun ortak çabası ile kuruldu ve şimdilerde 11 şubeye ve 5 Kanada eyaletinin büyük şehirlerinde bölge ofisine sahip” şeklinde bilgi paylaşılıyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde toplanan yardım nerede?

Aynı şekilde Kuzey Işıkları Eğitim Hizmetleri ile Kuzey Işık Yardım Vakfı’nın da 6 Şubat'ta Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yardım toplama faaliyetleri de dahil olmak üzere güncel yaz aktivitelerine ve eğitimlere devam ettiği anlaşılıyor. Toplanan deprem yardımlarının nereye harcandığı ve miktarı ile ilgili ise herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Örgütün Regina bölgesinde yürütülen faaliyetlerini içeren federasyonun listesindeki mevcut derneklerden biri olan Regina Anadolu Kültür Merkezinin sitesine ise şu an ulaşılamazken, IDI Regina sitesinin de birkaç senedir henüz güncellenmediği gözleniyor.

Kanada'daki FETÖ'ye bağlı diğer kuruluşlar

Anadolu Mirası Federasyonunda yer alan kuruluşlar dışında, hala erişim sağlanan internet sitelerine ve açık kaynaklara göre, Kanada’da FETÖ'ye bağlı olan başka kuruluşlar da yer alıyor.

Ottawa’da Kanada Türk Kültür Vakfı (Canadian Turkish Heritage Foundation), Calgary’de Burç Kültürler Arası Merkez (Burç Intercultural Centre), Montreal’de Anadolu Kültür Merkezi (Centre Culturel Anatolie) ve Mozaik Eğitim Merkezi (Mosaic Education Centre) ile Edmonton’da Nebula Academy ile bu kurulaşlardan en öne çıkanları.

Kanada, Ankara’nın taleplerini göz ardı etti!

Söz konusu kuruluşlara ilave FETÖ üyelerinin, Kanada’da çok sayıda sosyal medya platformu ve şirketi bulunuyor. Ankara'nın taleplerine ve mükerrer uyarılarına karşın Kanada hükümeti, şu ana kadar örgütün faaliyetlerini engellemeye ilişkin hiçbir adım atmadı.

Öte yandan FETÖ mensuplarını yakından ilgilendiren bazı haberlerin, ülkede yalnızca azınlıklar üzerine yayın yapan medya kuruluşlarında yer alması da dikkat çekiyor.

FETÖ mensupları tarafından Kanada’da iş dünyasına yönelik 2009 yılında Toronto'da kurulan Türkiye-Kanada Ticaret Odası (TCCC - Turkish Canadian Chamber of Commerce) sitesi de şimdilerde atıl şekilde duruyor.

Geçmiş senelerde FETÖ terör örgütünün Kanada’daki en aktif yapılarından biri olan TCCC’nin internet sitesine ise erişim sağlanabiliyor fakat sitedeki paylaşımlarda, 2016 yılından bu yana herhangi bir güncelleme yapılmadığı görülüyor.

Örgütün üst düzey yönetimine ilişkin şikayetler artıyor

Anadolu Ajansı’nın uzun yıllardır Kanada’da yaşayan Türk vatandaşlarından edindiği bilgilere göre, FETÖ üyeleri, Meksika sınırı üzerinden önce ABD’ye oradan da daha sonra Kanada'ya gelmeye devam ediyor.

İsimlerini paylaşmak istemeyen vatandaşlar, 17-25 Aralık olayları ile 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Kanada’daki Türk toplumunun, FETÖ üyeleri ile ilişkilerini çok büyük ölçüde kestiğini, örgütün kendi mensupları ile Kanadalılara yönelik faaliyetlerine devam ettiğini ifade ediliyor.

Aynı zamanda birçok FETÖ örtü üyesinin, örgüt üyeliği suçundan Türkiye'de hapse girenlerin yakınlarına sahip çıkma konusunda vadedilen sözlerin tutulmamasından dolayı şikayetçi olduğu, “Biz hey şeyimizi kaybettik. Kimse bize yardım etmedi. Uber yapıyoruz.” şeklinde örgütün üst kademesini eleştirdiği belirtiliyor.

‘‘Cumhurbaşkanlığı seçimiyle örgüt üyeleri boşluğa düştü’’

Örgütün mevcut sorunları, Türkiye’deki son cumhurbaşkanlığı seçim sürecine kadar dondurduğunu fakat sonucun arzu ettikleri şekilde gerçekleşmemesi üzerine örgüt yönetiminde morallerinin bozulduğu, örgüt üyelerinin ise bir boşluğun içine düştüğü bilgisi paylaşılıyor.

Yorumlar (0)