Kabile kabileye saldırdı: 32 ölü

Sudan'da statüsü tartışmalı Abyei bölgesindeki bir köye düzenlenen silahlı saldırı sonucu 32 kişi hayatını kaybetti.

DÜNYA 23.01.2020, 13:16
Kabile kabileye saldırdı: 32 ölü

Sudan ile Güney Sudan arasında statüsü tartışmalı olan Abyei bölgesinde, Mesiriyye kabilesinin, Dinka kabilesine bağlı bir köye düzenlediği silahlı saldırıda 32 kişi yaşamını yitirdi.

Saldırıya ilişkin basına açıklama yapan Abyei bölgesi sorumlusu Kuol Alor Kuol, 21 Ocak'ta Arap Mesiriyye kabilesine mensup bazı kişilerin, bölgede Dinka kabilesinin yaşadığı Kolom köyüne sabahın erken saatlerinde silahlı saldırı düzenlediğini ve 20 evi ateşe verdiğini kaydetti.

15 kişi kaçırıldı

Abyei bölgesi sorumlusu Kuol Alor Kuol, saldırıda 32 kişinin hayatını kaybettiği, 20'den fazla kişinin yaralandığı bilgisini vererek, çocukların da aralarında olduğu 15 kişinin ise kaçırıldığını söyledi.

Cesetler tanınmayacak hâlde

Yanan cesetlerin tanınamayacak duruma geldiğini ve ölenleri çarşamba sabahı topluca defnettiklerini belirten Abyei bölgesi sorumlusu Kuol Alor Kuol, yaralıların Agok kasabasındaki bir hastaneye sevk edildiğini ifade etti.

Kolom köyündeki isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, ağır silahlarla donatılmış askerî araçlarla gelen saldırganların köylülere ateş açtığını anlattı.

Sudan hükümetinden saldırıya kınama

Yazılı açıklama yapan Sudan hükümet sözcüsü Faysal Muhammed Salih, hükümetin, kabileler arasında daha fazla gerilim, şiddet ve intikama yol açan, silahsız sivillerin hedef alındığı saldırıyı kınadığını duyurdu.

Sudan hükümet sözcüsü Faysal Muhammed Salih, hükümetin Abyei sorununun bölgedeki farklı topluluklar arasında diyalog, karşılıklı anlayış ve bir arada yaşama yoluyla çözüme kavuşturulması konusundaki tutumunun sürdüğünü kaydetti.

Bölgede konuşlu UNISFA'ya (Birleşmiş Milletler Abyei için Geçici Güvenlik Gücü), sivillerin güvenliğini sağlama çağrısı yapan Sudan hükümet sözcüsü Faysal Muhammed Salih, hükümetin sivillerin korunması için kararlılıkla çalışacağını belirtti.

2011'de bağımsızlığını kazanmıştı

Güney Sudan, 2011 yılındaki referandumun ardından bağımsızlığını kazanmıştı.

Sudan ve Güney Sudan arasında 2005 yılında imzalanan barış anlaşmasıyla, Abyei için referandum kararı alınsa da şu ana kadar bu karar hayata geçirilemedi.

Yorumlar (0)