Joe Biden'dan F-35 kararı

Joe Biden yönetimi, aralarında BAE'ye (Birleşik Arap Emirlikleri) satış onayı verilen F-35 savaş uçaklarının da bulunduğu çok sayıda askeri satışı geçici süreliğine askıya aldı.

DÜNYA 27.01.2021, 23:53 29.01.2021, 09:25
Joe Biden'dan F-35 kararı

Konu ile ilgili açıklama gerçekleştiren Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Yeni yönetime inceleme olanağı sunmak üzere, 'Dışişleri Bakanlığı Dış Askeri Satış ve Direkt Ticari Satış' çerçevesinde bekleyen bazı askeri satış ve transferleri geçici süreliğine durduruldu." açıklamasında bulundu.

Söz konusu durumun başkanlık görev devir sürecinde normal olduğunu kaydeden yetkili, "Yönetim; iyi yönetim, şeffaflık, Amerika Birleşik Devletleri silah satışlarının kabiliyeti, ortak faaliyet yürütebilme ve çok daha güçlü işbirlikleri inşa etme hususunda stratejik amaçlarımıza uyması gerektiği fikrine bağlılığını sergiliyor." şeklinde konuştu.

Yetkili, uygulamaya konulan bu adımın bütün satışları kapsamadığını fakat BAE'ye yakın dönemde satış onayı verilen F-35 savaş uçağı ve diğer silah sistemleri ile Suudi Arabistan gibi çok sayıda ülkeye onay verilen satışların dahil olduğunu belirtti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile normalleşme şartı karşılığında BAE'ye F-35 savaş uçağı satışına onay sözü vermişti ve bu sözünü görevden ayrılmadan hemen evvel yerine getirmişti. Fakat, geçtiğimiz hafta Senato'da bir konuşma gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, normalleşme sözleşmelerini desteklediğini dile getirirken, "İsrail ile ikili ilişkileri normalleştirme şartıyla bazı devletlere verilen vaatler var ki bunları çok detaylı bir şekilde gözden geçirmek gerektiği kanaatindeyim." demişti.

Yorumlar (0)