Japonya’dan savaş uçağı hamlesi: NATO ile iş birliği sağlayacak

Japonya, İtalya ve İngiltere ile beraber imalat edecekleri yeni nesil savaş uçağının 2035 senesinde kadar geliştirileceğini açıkladı.

DÜNYA 09.12.2022, 09:30
Japonya’dan savaş uçağı hamlesi: NATO ile iş birliği sağlayacak

Pasifik'te bulunan bölgesel risklere karşı hazırlıklı olmak isteyen Japonya, NATO çatısı altındaki dost ülkelerle savunma ortaklığında yeni bir adım attı.

"Uzun vadeli savunma ilişkileri" için adım

Geçtiğimiz haziran ayında Madrid’de gerçekleştirilen NATO zirvesine katılım sağlayan Kişida Fumio'nun "ilk Japon başbakan" olmasının ardından hükümet projeyi duyurdu. Japon yönetimi, İtalya ve İngiltere ile beraber geliştirecekleri yeni nesil savaş uçağı çalışması ile ilgili üç ülke liderinin açıklamasını paylaştı.

Yapılan açıklamaya göre, İtalya, İngiltere ve Japonya’nın ortak imalatı olacak yeni nesil savaş uçağı 2035 senesine kadar geliştirilmeye devam edecek.

"Uzun vadeli savunma ilişkileri" için adım atılacak proje ile beraber, teknolojik avantajlara ve ileri askeri kapasitelere öncelik verilecek ve tedarik zincirleri kuvvetlendirilecek.

Japon haber ajanslarına göre, söz konusu çalışmanın ana sorumluları İngiliz BAE Systems ve Japon Mitsubishi Heavy (MHI) olacak.

ABD’den “destek” açıklaması

Edinilen bilgilere göre, ABD ve Japonya Savunma bakanlıkları tarafından sağlanan ortak basın açıklamasında, "Washington idaresinin uçak çalışmasına yönelik desteğine" dikkat çekildi. Söz konusu açıklamada, "Japonya tarafından savaş uçağı çalışmasını gerçekleştirecek otonom sistem kapasiteleri üstünde iş birliğine başlandı" denildi.

Yorumlar (0)