İsrail yardım sırasında bekleyen sivilleri vurdu, dünya liderleri tepki gösterdi

Gazze'de yardım sırasında bekleyen sivillerin İsrail tarafından bombalanması, uluslararası kamuoyunun tepkisini topladı. Dünya liderlerinden tepki gecikmedi. Biden, saldırı sonrası "Müzakereleri zora sokacak bir durum." yorumunu yaptı. İspanyol vekil Manu Pineda, "İsrail bir terör çetesi." dedi. Kolombiya, İsrail'den silah alımını durdurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "İsrail, uluslararası hukuka uymalı." açıklamasında bulundu.

DÜNYA 01.03.2024, 11:10 Hakan Öksüz
İsrail yardım sırasında bekleyen sivilleri vurdu, dünya liderleri tepki gösterdi

Yardım sırasında bekleyen Filistinliler, ne olduğunu anlayamadan İsrail uçaklarından atılan bombalarla hayatını kaybetti. İsrail'in sivilleri üzerine bomba yağdırması, dünya genelinde tepki çekti. 

Biden: "Müzakereleri zora sokacak bir durum"

Beyaz Saray'dan çıkarken gazetecilerin sorularına cevap veren ABD Başkanı Joe Biden, "Ateşkes müzakelerini zora sokacak bir durum yaşanmış. Büyük ihtimalle pazartesi günü ateşkes ilan edilmeyecek." ifadelerini kullandı. Beyaz Saray'dan gelen açıklamada ise, "Ciddi bir durum. İsrail'den bunun soruşturulmasını istedik." denildi.

İspanya Dışişleri Bakanı: "Yiyecek beklerken bombalara hedef oldular"

Sosyal medyadan saldırıyı kınayan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, "Gazze'de onlarca sivil Filistinli, yiyecek beklerken bombalara hedef oldu. Bunu kabul etmek mümkün değil. Ateşkesin aciliyeti gözler önüne serildi." ifadelerini kullandı.

Macron: "İsrail, uluslararası hukuka uymalı"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "İsrail, uluslararası hukuka uymalı." derken, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, "Trajik ölümler sonrası Filistinlileri korumak gerekiyor. Ateşkes ilan edilmeli. İsrail, sorumluları ortaya çıkarsın." açıklamasını yaptı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, "Acilen bağımsız bir soruşturma başlatılmalı." dedi.

İspanyol vekil Manu Pineda: "İsrail bir terör çetesi"

Avrupa Parlamentosunda görev yapan İspanyol vekil Manu Pineda, "İsrail bir terör çetesi. Dünya için ahlaki bir çöküş anlamına gelen bu soykırım durdurulmalı." ifadelerini kullandı. İranlı vekil Mick Wallace, "Bu bir savaş suçu." dedi. 

Kolombiya, İsrail'den silah alımını durdurdu 

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, "Filistin halkı soykırıma uğruyor." diyerek İsrail'den ülkesine yapılan silah ithalatını durdurdu. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, bölgeye uluslararası yardımın ulaştırılması gerektiğini belirtti.

Venezuela: "İsrail'in keyfiliğine son verilmeli"

Venezuela, "İsrail'in keyfi saldırılarına ve uluslararası yasaları kolayca çiğnemesine son verilmeli." açıklamasında bulundu. Çin de saldırıyı kınadıklarını belirten bir açıklamada bulundu.

Yorumlar (0)