İsrail yardım bekleyenlere ateş açtı: 104 Filistinli hayatını kaybetti

Filistin yönetimi, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yardım kamyonlarına ateş açması sonucu 104 ölü, 760 yaralı olduğunu açıkladı. İsrail hükümeti, olayı "trajedi" olarak nitelendirirken, ABD, "ciddi bir olay" olarak değerlendirip saldırıyı inceleme kararı aldı.

DÜNYA 29.02.2024, 20:20 Buse Önder
İsrail yardım bekleyenlere ateş açtı: 104 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in yardım kamyonlarına ateş açması sonucu 104 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. El Cezire televizyonunun Katar merkezli haberine göre, İsrail, yiyecek yardımı almak için kuyrukta bekleyenlere ateş açtı.

Saldırı, Gazze kentinin güneyindeki Nablusi Kavşağı yakınlarında gerçekleşti. İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı açıklamada saldırıyla ilgili bilgi sahibi olmadıklarını belirtti.

İsrail’den tehdit açıklaması geldi

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki "yardım kamyonlarının yağmalanması sırasında itme ve çiğneme olayları sonucunda onlarca Filistinlinin yaralandığı" iddiasında bulunarak bir açıklama yaptı. Reuters'ın bildirdiğine göre, İsrailli bir kaynak, askerlerin kalabalık içinde "kendilerine tehdit oluşturan birkaç kişiye" ateş açtığını belirtti.

İsrail hükümet sözcüsü Elon Levy ise olayı "trajedi" olarak nitelendirdi. Sözcü, "Filistinlilerin yardım kamyonlarını ezdiğini ve Gazzeli şoförlerin daha sonra kalabalığın arasına karıştığını" öne sürdü.

ABD’den açıklama geldi

Mısır, İsrail'in Gazze'deki Nabulsi kavşağında silahsız Filistinlilere yönelik "insanlık dışı bir saldırıyı" kınadı. Ürdün de saldırıyı "acımasız" olarak nitelendirerek kınama mesajını iletti.

ABD'den yapılan açıklamada ise saldırının "ciddi bir olay" olduğu belirtildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, "ABD, Gazze'de insani yardım beklerken hayatını kaybeden Filistinlilerle ilgili raporları şu anda değerlendiriyor" açıklamasını yaptı. Kirby, "Masum insanların ölümüne üzülüyor ve sadece ailelerini beslemeye çalışan Filistinlilerin zor durumdaki durumunun farkındayız. Bu durum, Gazze'ye insani yardım akışının genişletilmesi ve sürdürülmesinin önemini vurgulamaktadır" şeklinde konuştu.

‘Katliamı durdurun’ çağrıları

Belçikalı siyasetçiler, Gazze'deki saldırıya karşı tepkilerini dile getirdi. Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter, saldırının "uluslararası insancıl hukukun ihlali" olduğunu vurgulayarak İsrail'in eylemlerini "katliam" olarak nitelendirdi. De Sutter, saldırının Uluslararası Adalet Divanı'nın geçici tedbirlerine "tamamen aykırı olduğunu" ifade etti.

Avrupa Parlamentosu'ndan Belçikalı milletvekili Marc Botenga da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, saldırının "barbarca" olduğunu belirterek, "Bu katliamı durdurun. Askeri ambargo uygulayın. AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nı iptal edin" çağrısı yaptı.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam da, "İsrail'in sivilleri aç bıraktıktan sonra öldürmesi, uluslararası insancıl hukukun ihlalidir" açıklamasını yaparak olaya dikkat çekti.

Batı Şeria’da katliamlar devam ediyor

Batı Şeria'da baskınlar devam ediyor. Yerel basına göre, bugün sabah saatlerinde Nablus kenti yakınlarında İsrail ordusu tarafından açılan ateş sonucu bir Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail güçleri, Nablus'un doğusundaki Beit Furik kasabasına düzenledikleri baskında çatışmalara sebep oldu. Resmi haber ajansı Wafa, baskın sırasında genç bir adamın karnından vurularak öldüğünün açıklandığını bildirdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu en az 411 Filistinlinin öldüğü ve 4 bin 600'den fazla kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Yorumlar (0)