Netanyahu erken seçim iddialarına cevap verdi: ‘Gerçek dışı talepler’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, muhalefetin ve sokaktaki protestocuların erken seçim taleplerine kapıyı kapattı. Netanyahu, Güney Gazze'deki Refah kentine saldıracaklarını açıkladı.

DÜNYA 01.03.2024, 01:00 01.03.2024, 01:03 Buse Önder
Netanyahu erken seçim iddialarına cevap verdi: ‘Gerçek dışı talepler’

İsrail Başbakanı Netanyahu, düzenlediği basın toplantısında, uluslararası baskılara rağmen İsrail ordusuna daha fazla hareket özgürlüğü tanıdıklarını açıkladı. Netanyahu, Hamas'a karşı zafer elde etmek amacıyla Refah kenti üzerinde bir saldırı başlatacaklarını belirtti ve bu eylemi uluslararası hukuka uygun bir şekilde gerçekleştireceklerini iddia etti.

Hamas ile İsrail arasındaki esir takası müzakerelerine de değinen Netanyahu, "Hamas'tan bir sonraki turdaki İsrailli esirlerin serbest bırakılacak listesini talep ettiklerini, ancak henüz bu bilgilere ulaşamadıklarını" ifade etti.

Hamas’ın talebi gerçek dışı kabul edildi

İsrailli esirlerin serbest bırakılması konusunda bir uzlaşının sağlanamaması durumunda, Netanyahu'nun zafer için mücadeleye devam edeceklerini ve Hamas'ın gerçek dışı taleplerini kabul etmeyeceklerini vurguladığı belirtildi.

Ramazan kısıtlamaları yeniden görüşülecek

İsrail Başbakanı Netanyahu, ramazan ayında Mescid-i Aksa'da Filistinlilerin ibadetini kısıtlama konusunda yapılacak görüşmelerde güvenlik durumuna göre karar alacaklarını belirtti. Ayrıca, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, Mescid-i Aksa'da ibadetin yasaklanması çağrısına katıldığı görüşmelere dâhil edildiğini açıkladı.

‘Erken seçim savaşın durması demek’

Netanyahu, muhalefetin erken seçim talebine de yanıt verdi. Erken seçimin, ülkenin felç olması ve savaşın durması anlamına geleceğini ifade eden Netanyahu, seçimlerin ulusal birliği zayıflatacağını savundu. Ayrıca, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve İran'ın hayal olduğunu belirterek, kesin zafer elde edene kadar savaşmaya devam edeceklerini vurguladı.

Başbakan Netanyahu ayrıca, Ultra Ortodoks Yahudilerin askerlik hizmetine katılması için yeni hedefler belirlendiğini ve yeni askerlik yasasında herkesin ortak fikirde olmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Yorumlar (0)