İsrail, insan hakları eylemcisini sınır dışı etti

İsrail, İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilisi Ömer Şakir'i "Yahudi devletine karşı çıktığı" sebebiyle sınır dışı etti.

DÜNYA 26.11.2019, 10:37 26.11.2019, 10:37
İsrail, insan hakları eylemcisini sınır dışı etti

İnsan Haklari İzleme Örgütü yerel direktörü Ömer Şakir, Pazartesi günü İsrail tarafından sınır dışı edildi. İsrail hükümeti, 35 yaşındaki Amerikan vatandaşını "Yahudi devletine karşı çıktığı" bahanesiyle ülkeden çıkardı. Şakir, İsrail'in iddialarını reddetti.

"Herkesin eşit muamele gördüğü güne kadar susmayacağız"

Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda açıklama yapan Şakir, sınır dışı edilmesinin "insan hakları hareketine bir saldırı" olduğunu ve İsrail'in "İnsan Hakları İzleme örgütünü susturmaya çalıştığını" belirtti. Şakir, "İster İsrailli ister Filistinli herkesin eşit muamele gördüğü ve tüm insan haklarının korunduğu güne kadar durmayacağız" şeklinde konuştu.

Şakir, geçtiğimiz Nisan ayında İsrail'in Batı Şeria'daki askeri varlığı ve Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimleri yüzünden İsrail devletine karşı çıkan Boykot, Tecrit ve Yaptırım Hareketi'ni (BTY) desteklemekle suçlanmıştı. İsrail, BTY destekçilerini ülkeye almayacağını açıklamıştı ve Batı ülkelerini de benzer önlemler almaya çağırmıştı.

İsrail, 10 yıl önceki yorumlar yüzünden Şakir'i sınır dışı etti

İsrail'in Ömer Şakir'e yönelik suçlaması, Şakir'in İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne katılmadan önce, neredeyse 10 yıl önce öğrenciyken yaptığı yorumlara dayanıyor. İsrail Yüksek Mahkemesi, sınır dışı edilen Şakir'in yaptığı itirazı reddetti ve mahkeme kararını savundu.

600 binden fazla İsrailli, yasa dışı şekilde Filistin topraklarında işgalci konumunda bulunuyor. İsrail ve geçtiğimiz hafta kararını duyuran ABD, bu yerleşimlerin yasa dışı olmadığını iddia ediyor ancak uluslararası kamuoyunun ezici bir çoğunluğu bu yerleşimleri yasa dışı olarak niteliyor.

Yorumlar (0)