İsrail Başbakanı: “Filistinlilere hizmet verecek ABD konsolosluğu kabul edilemez” 

İsrail Başbakanı Bennett, Kudüs’te açılması planlanan ve Filistinlilere hizmet edecek olan ABD konsolosluğu hakkında açıklamalarda bulundu: “Böyle bir konsolosluğa yer yok.” 

DÜNYA 07.11.2021, 13:57
İsrail Başbakanı: “Filistinlilere hizmet verecek ABD konsolosluğu kabul edilemez” 

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, ABD’nin Kudüs’te açmayı düşündüğü konsolosluk hakkında açıklamalarda bulundu. Kudüs’teki Filistinlilere hizmet veren fakat 2019 senesinde kapatılan konsolosluğun yeniden faaliyete geçirilmesi hakkındaki ABD planı için çarpıcı ifadeler kullanan Bennett, “Kudüs, yalnızca İsrail’in başkentidir. Bu konuyu sessizce ve tutarlı şekilde ifade ediyoruz. Umarım ki net olarak anlaşılmıştır.” ifadelerini kullandı. 

Yıllık bütçe görüşmeleri kapsamında mecliste açıklamalarda bulunan Bennett’e bir diğer destek ise Dışişleri bakanı Lapid’den geldi: “ABD’nin, konsolosluğunu Batı Şeria’daki Ramallah kentinde açması konusunda bir itirazımız yok. Fakat Kudüs’ün egemenliğinin yalnızca İsrail’e ait olduğunu belirtmek isterim.” 



Ne olmuştu? 

ABD eski Başkanı Donald Trump, ülkesinin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımış fakat 4 Mart 2019 tarihinde, Filistinlilere hizmet veren bu başkonsolosluk faaliyetini durdurmuştu. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de mayısta Ramallah’a ziyaret düzenleyerek Filistin Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmüştü. Bu görüşmede, Washington’ın Filistin ilişkilerinden sorumlu kişilerin, Kudüs’teki konsolosluğu yeniden faaliyete geçireceğini duyurmuştu. 

Blinken, 13 Ekim’de BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed al Nahyan ve İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile Washington’da ortak basın toplantısı düzenlemişti. Kudüs’teki konsolosluğun tekrar açılması planı hakkında görüşmelerin devam edileceği aktarıldı. 

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Idan Roll ise ekim ayında yerel bir gazeteye açıklamada bulunarak ABD yönetiminin Filistinlilere hizmet verecek bir konsolosluğun yeniden açılması fikrinin rafa kaldırılacağını ifade etmişti. 

Yorumlar (0)