İspanya'da halk boğalar için sokağa indi

İspanya Hayvan Hakları Partisi (PACMA) tarafından yapılan çağrı ile binlerce kişi, başkent Madrid’de gösteri düzenledi. Gösteride, boğa güreşlerinin yasaklanması istendi. 

DÜNYA 19.09.2021, 14:23 20.09.2021, 10:28
İspanya'da halk  boğalar için sokağa indi

İspanya Hayvan Hakları Partisi (PACMA), ülkede geleneksel olarak düzenlenen boğa güreşi festivalleri ile ilgili protestoya imza attı. Partinin çağrısıyla başkent Madrid’in Las Ventas meydanında toplanan binlerce kişi, “Boğayı canlı seviyoruz”, “Bizi durduramazlar”, “Boğaz güreşleri kaldırılsın” gibi pek çok yazılı pankart taşıyarak boğa güreşi festivallerinin iptal edilmesi için yürüdü. 



“Bugüne kadarki en büyük eylem” 

PACMA Başkanı Laura Duarte’nin Türk basınına açıklamalarda bulunduğu gösteriler sırasında şu ifadelere yer verildi: “Boğa güreşi karşıtlarının bugüne kadarki en büyük eylemini yapıyoruz. Yıllardır boğa güreşlerinin kaldırılması için gösteriler yapıyoruz ama ilk kez, dünyanın en büyük arenalarından biri olan Las Ventas arenasının önünde toplandık. Bunu, toplumun çoğunluğunun boşa güreşlerine karşı çıktığını ve hükümete artık boğa güreşlerini kaldırması gerektiğini göstermek için yapıyoruz.” 



Hayvanlar için daha adil bir dünya 

Boğa güreşlerinin sonlandırılması için umutla beklediklerini duyuran Duarte, “Hayvanlar için daha iyi ve daha adil bir dünya için mücadele ediyoruz. Hedefimize bir gün ulaşacağımıza dair güvenimiz ve umudumuz tam.” 

İspanya’da bir hayvan hakları örgütünde gönüllü olarak çalışan Belen Gonzalez de şu açıklamalarda bulundu: “Boğaz güreşleri bir katillik ve barbarlık. Ne kültür ne de sanat bu. Bu, bir işkence. Yıllardır boğa güreşlerinin sonlandırılması için mücadele ediyoruz. Fakat artık sona yaklaştığımızı düşünüyoruz. Boğa güreşlerinde işkence gören ve öldürülen boğaların empatisini ve savunmasının yapıyoruz. Bunu Madrid’de, boğa güreşlerinin merkezinde yapıyoruz.” 



Boğa güreşlerinin tarihi 11’inci yüzyıla dayanıyor 

İspanya’da 11’inci yüzyılda başlayan ve 18’inci yüzyılın sonlarından bu yana da arenalarda kültürel bir etkinlik olarak yapılan boğa güreşleri, 2013 senesinde Senato’da yapılan oylama ile İspanya’nın kültürel değeri olarak tanınmış ve bu festivalin korunması, teşvik edilmesi ve konu hakkında yasal düzenleme getirilmesine de karar verilmişti. 

İspanya’nın 17 özer yönetimi arasında bulunan Kanarya Adaları, 1991 senesinde ve Katalonya da 2010 senesinde boğa güreşlerini yasaklamıştı. Covid-19 salgını öncesinde İspanya’da bir sene içinde 1800’den fazla boğa güreşi organize edilmiş ve bu etkinliklerin dolaylı yoldan ya da direkt olarak İspanyol ekonomisine 3,5 milyar avroluk etkisi olmuştu. Ayrıca etkinlikler ve boğa yetiştiriciliği kapsamında da 200 bin kişiye istihdam sağlanmıştı. 

Yorumlar (0)