İskoçya, 2023’te bağımsızlığını isteyecek 

Bölgesel Hükümet Başbakanı Sturgeon, 2014 senesinde yaptıkları ve “hayır” oyunun çoğunlukta olduğu bağımsızlık referandumuna 2023 senesinde de gideceklerini açıkladı. 

DÜNYA 14.09.2021, 10:07
İskoçya, 2023’te bağımsızlığını isteyecek 

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, liderliğini yürüttüğü İskoç Ulusal Partisi’nin konferansına katıldı. Burada, daha önceki konuşmalarıyla aynı temada bir konuşma yapan Sturgeon, bağımsızlığı savundu. 

Sturgeon, “Pandemi dönemi sona ererken, önümüzdeki yıllar boyunca İskoçya’yı şekillendirecek kararlar verilmeli. Bu konuda bir sonuca varmalıyız. Bu kararları kim verecek? İskoçya’daki insanlar mı yoksa Westmister’da, bizim oyumuzu almayan hükümetler mi? Bu yüzden de 2023 senesinin son döneminde bağımsızlık referandumuna gitmeyi amaçlıyoruz. Biz bu seçimi, 2023’ün sonunda, yasal bir referandumla İskoç halkına sunmayı planlıyoruz.” 

Bağımsızlık referandumu için İngiliz Parlamentosu’nun izin vermesi gerekiyor 

İskoçya’nın bağımsızlığının önündeki en büyük engel, şüphesiz ki İngiliz Parlamentosu. 1998 tarihli İskoçya Yasası’nın 30’uncu maddesine göre ülkede bu amaçla bir referandum düzenlenebilmesi için öncelikle İngiliz Parlamentosu’nun buna izin vermesi gerekiyor. Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin 650 üyeli parlamentoda 365 sandalyeye sahip olduğu düşünüldüğünde, referanduma izin verilmesinin imkansız olduğu öngörülüyor. 



İskoçya, tek taraflı olarak bağımsızlık ilan edebilir 

Yasa, bağımsızlık yanlılarının alternatif yollar deneyebileceğini gösteriyor. Bu alternatiflerden biri de parlamentodan izin alınamaması durumunda yasayı yok saymak üzere mahkemenin yolunu tutmak. Diğer bir alternatif ise merkezi hükümete rağmen referanduma gitmek ve olumlu sonuç çıkması halinde de tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmek.  

İngiliz Parlamentosu’na karşı denenecek her türlü alternatif, Katalonya’da olduğu gibi pek çok bölgede gerginliğe ve merkezi hükümetin sert tepkisine yol açabilecek. Aynı zamanda bu durum, Katalanlar gibi İskoçların da Avrupa Birliği’nden gelen desteği kaybetmesine neden olabilecek. 

2014 referandumunda “hayır” oyu çıktı 

İskoç Ulusal Partisi, 2014 senesinde yine bir bağımsızlık referandumu düzenlemiş ve İskoçlar, yüzde 55’lik oran ile bağımsızlığı reddetmişti. Brexit’in durumu değiştirdiğini ve yeni bir referanduma gidilmesi gerektiğini belirten bağımsızlık yanlıları, 2023 senesinde “evet” oyunun çıkacağını öngörüyor. 

Yorumlar (0)