İran petrol tankerinde patlama!

Kızıldeniz'den geçen bir İranlı petrol tankeri patlama sonucu ciddi hasar aldı.

DÜNYA 11.10.2019, 09:37 11.10.2019, 09:53
İran petrol tankerinde patlama!

İran medyasında çıkan haberlere göre, Kızıldeniz'de Cidde limanı yakınlarından geçen bir İranlı petrol tankerinde patlama meydana geldi. Patlama sonrası tankerde yangın meydana geldi. Suudi Arabistan patlamaya dair henüz bir açıklamada bulunmadı.

İran devlet televizyonu, patlamanın adsız petrol tankeri üzerindeki iki depoya zarar verdiğini ve Kızıldeniz'e petrol sızıntısına neden olduğunu söyledi. Uluslararası haber ajansı Reuters ise petrol tankerinin adının Sinopa olduğunu ve mürettebatın durumunun iyi olduğunu bildirdi.

ABD Donanması’nın bölgeyi denetleyen 5. Filosu'nun henüz açıklama yapmamasına rağmen, İran Ulusal Petrol Şirketi'nin verdiği bilgilere göre tankerin iki füze ile hedef alındığı öğrenildi.

Öncesi

Geçtiğimiz aylarda Umman Körfezi'nde Japon ve Norveçli şirketlerin iki petrol tankerine saldırı düzenlenmişti. Saldırıdan İran sorumlu tutulmasına rağmen tankerlerdeki 44 mürettebat İran tarafından kurtarılmıştı. Tahran'dan gelen açıklamaya göre de İran'ın bu saldırıyla herhangi bir bağlantısı yoktu. Geçtiğimiz Mayıs ayında da Hürmüz Boğazı'nda Suudi Arabistan iki adet petrol tankerine saldırı düzenlediğini açıklamıştı.

 

Cebelitarık'ta temmuz ayında İranlı bir petrol gemisi Suriye'ye petrol taşıdığı gerekçesiyle alıkonmuştu.

 

Eylül ortasında da ABD ve Suudi Arabistan'ın İran'ı sorumlu tuttuğu petrol tesisi saldırıları meydana gelmişti. Suudi Arabistan'ın millî petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait iki tesiste silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) düzenlenen saldırı sonucu yangın çıktığı açıklanmıştı. Yemen'deki İran destekli olduğu öne sürülen Husiler, ölen ya da yaralananın olmadığı saldırıyı 10 SİHA kullanarak düzenlediklerini iddia etmişlerdi.

Yorumlar (0)