İran Başsavcısı: Ahlak Polisi birimi kapatıldı

Kötü muamele ile suçlanan ve son olarak 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin ölümüne neden olan İran'daki İrşad Devriyelerinin lağvedildiği bildirildi. "Ahlak Polisi" olarak da bilinen İrşad Devriyelerinin kapatıldığını belirten İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, "Yargı Erki ile Ahlak Polisi arasında ilişki yok." dedi.

DÜNYA 04.12.2022, 17:35 Hakan Öksüz
İran Başsavcısı: Ahlak Polisi birimi kapatıldı

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" tarafından gözaltına alınan Mahsa Emini adlı 22 yaşındaki genç kadının yaşamını yitirmesi, uluslararası kamuoyunda yankı uyandırdı. İran yönetimi, dünyanın pek çok ülkesinde protesto edildi. İran'da sokaklara dökülen vatandaşlar, şeriat yönetimini eleştiren protesto gösterileri yaptı. Katar'da düzenlenen Dünya Kupası maçının açılışında milli marşı okumayan İranlı futbolcular, şeriat yönetimine tepkilerini gösterdi.

İrşad Devriyeleri, tarihin tozlu sayfalarına karıştı

"Ahlak Polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri, rejim muhalifleri tarafından eleştiriliyor. Çok sayıda İranlı, gözaltına alınan kişilere karşı sergiledikleri kötü muamele ile ünlü İrşad devriyelerinin kaldırılması talebinde bulunuyor. İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, ülkede uzun süredir devam eden protestoların odak noktasını oluşturan İrşad devriyeleri biriminin kapatıldığını bildirdi.

"Yargı Erki ile Ahlak Polisi arasında ilişki yok"

İran gündemine bomba gibi düşen haber, İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA) tarafından aktarıldı. Ajansın haberine göre "Hibrit Savaşın Boyutlarının Açıklanması" başlıklı toplantıda konuşan Cafer Muntazeri, "Yargı Erki ile ahlak polisi arasında herhangi bir ilişki yok. Ahlak Polisi, kurulduğu yerde kapatılmıştır." ifadelerini kullandı.

"Ülkede hibrit savaş söz konusu"

İran-Irak Savaşı'nın 8 yıl boyunca devam etmesine rağmen son aylarda patlak veren rejim karşıtı gösterilerin çok daha kapsamlı bir savaş olduğunu kaydeden Muntazeri, "Ülke çapında yapılan gösterileri bütün yönleriyle değerlendiriyoruz. Bunu hibrit savaş olarak nitelendirebiliriz. Çünkü burada dezenformasyon, diplomatik ve kültürel savaş, azınlıkların arasını bozma ve siber saldırı gibi daha geniş bir yelpaze söz konusu. Bu isyan hareketinin karşısında kararlı şekilde durmaya devam edeceğiz. Bazı Arap ülkelerinin yanı sıra ABD ve Avrupa ülkelerinin de bu isyan girişiminde payı var." dedi.

İran'da yozlaşan Ahlak Polisi

2006 yılında faaliyete geçen Ahlak Polisi, İran Emniyet Teşkilatına bağlı olarak kurulmuştu. İlk yıllarda "İslami kılık kıyafet kurallarına" uymayan kadınları uyaran Ahlak Polisi, daha sonraki dönemde yasağı delenlere şiddet uygulamaya ve gözaltına almaya başladı. Son olarak Mahsa Emini'yi gözaltına alan Ahlak Polisi, genç kadının gözaltında ölmesinin ardından topa tutuldu.

Yorumlar (0)