Irak'ta tutuklu göstericiler serbest bırakılacak

Irak yönetimi tarafından başkent Bağdat ve güneydeki bazı kentlerde gerçekleştirilen hükümet karşıtı protestolar esnasında tutuklanan göstericilerin serbest bırakılması ve eylemcilere yönelik orantısız güç kullananların cezalandırılması kararı alındı.

DÜNYA 14.10.2019, 17:21
Irak'ta tutuklu göstericiler serbest bırakılacak

Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Adil Abdulmehdi, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ve Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan ülkede siyasi ve güvenlik alanında meydana gelen son gelişmeleri görüşmek için Bağdat'taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Görüşmede işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği sebebiyle gerçekleştirilen gösteriler esnasında tutuklanan "barışçıl göstericilerin" derhal serbest bırakılması ve protestoculara yönelik şiddet kullanan unsurların cezalandırılması kararı verildi. 

Iraklı yetkililer, gösteriler esnasında bazı yerel ve yabancı televizyon kanallarına düzenlenen saldırıların da acil ve titizlikle soruşturulması, basın ve ifade özgürlüğüne saygı duyularak medya çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması gerektiğini bildirdi. 

"Bağımsız kişilerden oluşan uzmanlar komisyonu kurulacak"

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, "Toplantıda, devlet kurumlarında siyasi, ekonomik, mali, kültürel ve yasama alanında yaşanan sorunların giderilmesi için stratejik ve ulusal program hazırlayan bağımsız ve vicdanlı kişilerden oluşan bir uzmanlar komisyonu kurulması kararı da alındı." ifadesi kullanıldı. 

Söz konusu açıklamada, komisyonun çalışmalarını belirli bir zaman diliminde tamamlaması ve buna tüm devlet kurumlarının saygı göstermesi gerektiğine dikkat çekildi.

Ne olmuştu?

Irak'ta başkent Bağdat ve güneydeki bazı vilayetler, 1 Ekim gününden itibaren yaklaşık bir hafta boyunca işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği sebebiyle gerçekleştirilen hükümet karşıtı gösterilere sahne olmuştu.

Gösteriler esnasında onlarca kişinin tutuklandığı ifade edilmişti.

Yorumlar (0)