İnsanlık krizi eşiğindeki Lübnan’da akaryakıt, hafta sonu tükenecek

Gıda ve sağlık krizini doruklarda yaşayan Lübnan’da akaryakıt krizi de gündemde. Benzin İstasyonu Sahipleri Sendikası tarafından yapılan açıklamaya göre ülkedeki tüm akaryakıt, gelecek hafta sonunda tükenecek. 

DÜNYA 09.09.2021, 08:58 10.09.2021, 09:54
İnsanlık krizi eşiğindeki Lübnan’da akaryakıt, hafta sonu tükenecek

Lübnan Benzin İstasyonu Sahipleri Sendika Üyesi George el-Braks, ülkedeki akaryakıt krizi hakkında Türk haber ajansına açıklamalarda bulundu. Ülkenin hali hazırda gıda ve sağlık kriziyle boğuştuğunu belirten el-Braks, “İlave yakıt ithal edilemediği için akaryakıt istasyonlarındaki benzin stoklarının gelecek hafta sonunda biteceğini öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Akaryakıt kredisi için onay çıkmadı 

Lübnan Merkez Bankası’nın daha fazla miktarda akaryakıt ithal etmek için dolar cinsinden yeni finansal kredinin kullanılması için onay verilmediğini aktaran el-Braks, benzin istasyonlarında akaryakıt kavgalarının başladığını duyurdu. 

Başkent Beyrut’ta bulunan bir akaryakıt istasyonunda benzin için çıkan kavgada 1 kişi yaralandı. Protestocular, kent merkezinde bir caddeyi çöp konteynerleriyle kapattı. Akaryakıt istasyonlarındaki protestocuların oluşturduğu kalabalık sebebiyle başkentin kuzey ve güney caddelerinde saatlerce süren trafik yoğunluğu oluştu. 



İstasyonlar bir bir kapanıyor 

Başkent Beyrut başta olmak üzere bazı istasyonlar, yakıtlarının bitmesi sebebiyle kepenklerini indirmeye başladı. Ülkenin güneyindeki Sayda’da şehrinde de akaryakıt eksikliği sonucu elektriklerin kesilmesini protesto eden vatandaşlar, kentin doğusundaki ana caddeleri çöp konteynerleriyle kapattı. 

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayınlanan raporda, Lübnanlı yetkililerin hastanelere yakıt sağlamayı ihmal ettiği ve vatandaşların sağlığını tehlikeye attığı bildirildi. 

Ülkedeki akaryakıt krizi 

Son 30 senenin en büyük ekonomik krizinin yaşandığı Lübnan’da hükümet, günlük tüketilen 12 milyon litre akaryakıtı Merkez Bankası üzerinden sübvanse ediyordu. Merkez Bankası ise 12 Ağustos itibarıyla uygulanmak üzere akaryakıta sağlanacak döviz kredilerinin resmi kur yerine piyasadaki serbest kur üzerinden hesaplanacağını ve bu sebeple de akaryakıt sübvansiyonunun kaldırılacağını aktarmıştı. 

Akaryakıta yönelik devlet desteğinin kaldırılması kararının ardından hükümet, 21 Ağustos’ta yoksul aileler için “yardım karnesi” sağlanıncaya kadar sübvansiyonun azaltılarak sürdürüleceğini duyurmuştu. Son olarak Başbakan Hassan Diyab tarafından yapılan açıklamada, Merkez Bankası’nın sübvansiyonu kaldırma kararından önce 3 bin 900 Lübnan lirası üzerinden satışta olan akaryakıtın 8 bin liradan vatandaşa verileceğini; 8 bin liranın üzerindeki farkın ise devlet tarafından üstlenileceğini ifade etmişti. 

Ülke genelindeki uzun benzin kuyruklarında zaman zaman gerilim yükseliyor ve tartışmalar, silahlı kavgalara dönüşüyor. 

Yorumlar (0)