İngiltere'den Julian Assange kararı!

İngiltere mahkemesi, dünyayı sarsan ve "WikiLeaks belgeleri" ismi verilen belgelerin yayınlandığı WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ın Amerika Birleşik Devletleri'ne iadesi talebini kabul etmedi.

DÜNYA 04.01.2021, 15:16
İngiltere'den Julian Assange kararı!

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, başkent Londra'da bulunan Old Bailey Mahkemesi heyetinin karşısına karar duruşması için çıktı. 

Mahkeme başkanı Vanessa Baraitser, Julian Assange'ın intihar etme ihtimalinin yüksek olduğunu ve Amerikan hapishanelerinde özel yöntemlere maruz kalabileceğini, özellikle istihbaratın düşmanlık beslemesi sebebiyle, "gerçek risk altında" bulunduğunun altını çizdi. 

Amerikan yönetiminin Julian Assange için süper güvenlikli hapishane sözü verdiğini fakat intihar etmesi için bir yol bulabileceğini belirten Vanessa Baraitser, akıl sağlığı sebebiyle Julian Assange'ın iadesinin doğru olmayacağını kaydederek, Amerika Birleşik Devletleri'nin talebini kabul etmediklerini ilan etti.

Kararın açıklanması sonrası mahkeme önünde Julian Assange'ın destekçileri büyük sevinç gösterisi yaptı.

Amerikan yönetiminin, İngiliz mahkemesinin kararını temyize götüreceği değerlendirilirken, avukatların ise Julian Assange'ın kefalet karşılığı salıverilmesi için başvuruda bulunacağı duyuruldu.

Julian Assange için 175 yıl hapis isteniyor

Amerika Birleşik Devletleri, Londra dışında bulunan Belmarsh cezaevinde kalan 49 yaşındaki Julian Assange'ı, aralarında casusluk ve bilgisayar korsanlığının da olduğu 18 ayrı suçtan yargılayabilmek için İngiltere'den iadesini talep ediyordu.

İade edilmesi hâlinde 175 seneye kadar hapis cezası verilebileceği kaydedilen Julian Assange'ın avukatları ve destekçileri, Julian Assange'ın yaptığı işin bir gazetecilik faaliyeti olduğunu fakat suçlamalarda siyasi niyet güdüldüğünü, akıl ve ruh sağlığının büyük risk altında bulunduğunu ve Amerikan cezaevlerindeki şartların İngiltere'nin insan hakları kanunlarını ihlal ettiğini vurguluyordu.

Amerika Birleşik Devletleri, Julian Assange'ın Wikileaks internet sitesinden yayınladığı belgelerle, Amerika adına Irak ve Afganistan'da faaliyet gösteren yerel personel ya da muhbirlerin canlarını riske attığını iddia ederek, "Gazetecilik ya da yayıncılık suç işlemeye izni vermez" diyordu.

Basın örgütleri ise Julian Assange'ın yayınladığı belgeler sebebiyle yargılanmasının çok kötü bir emsal oluşturacağı ve ABD'nin bundan sonra herhangi bir gazeteciye "casusluk" suçlamasında bulunarak gazetecilik mesleğini yargılayabileceğini belirtiyordu.

Julian Assange hakkındaki davanın süreci

Julian Assange, 2010 yılında, kurduğu WikiLeaks internet sitesinde, Amerika'nın Afganistan ve Irak'ta işlediği savaş ve insanlık suçlarını kanıtlayan yüzlerce gizli belgeyi yayınlamıştı. Julian Assange'ın yayınladığı belgeler arasında sadece ABD değil, onlarca ülkeye ait belgeler, gizli yazışmalar, planlar, fişlemeler bulunuyordu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin casusluk ve bilgisayar korsanlığıyla suçlayıp iadesini talep ettiği Julian Assange, hakkında cinsel taciz ve tecavüz suçlamaları ile açılan davalar üzerinden İsveç'e iadesi gündeme gelmiş, 2012 yılının Haziran ayında Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınarak 7 yıla yakın burada kalmış, İngiliz polisi bunca yıl Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinin kapısında beklemişti.

Julian Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliği binasından 11 Nisan 2019 tarihinde çıkarılıp gözaltına alınmış ve "kefalet ile salıverilme şartlarını ihlal etmek" suçlamasıyla tutuklanıp Londra'daki Belmarsh Cezaevi'ne gönderilmişti. 

İngliiz mahkemesi, Julian Assange'a bu suçlamayla 50 hafta hapis cezası vermiş, 50 hafta hapiste kalan Julian Assange, cezasını bitirmesine rağmen "iade istemi" sebebiyle salıverilmemişti. İade davasının ilk celsesi şubat ayında yapılmış, mayıs ayında gerçekleştirilmesi planlanan ikinci celse ise Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisi bahanesiyle eylül ayına atılmıştı.

7 Eylül 2020 tarihinde başlayan ve 1 Ekim 2020 tarihinde sona eren duruşmalarda Julian Assange ile karşı tarafın şahitleri de dinlenmişti.

Yorumlar (0)